Završena prva faza obnove Kontovog mula

Objavljeno: 05.12.2020

Prvom fazom obnove postiglo se veliko poboljšanje postojećeg stanja i omogućen je prikladniji pristup obalnom pojasu

Općina Sv. Filip i Jakov, kao investitor, završila je prvu fazu projekta sanacije lučice Kontov mul u Sv. Filip i Jakovu vrijednu milijun i sto tisuća kuna. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sufinanciralo je obnovu lučice i gata sa četiristo tisuća kuna dok je preostalih sedamsto tisuća osigurala Općina Sv. Filip i Jakov.U drugoj fazi obnove postavit će se rasvjeta te produbiti stijena u podmorju lučice s ciljem postizanja odgovarajuće dubine od dva metra. Prethodno će se sanirati vanjski i unutarnji zidovi lučice.


Prvom fazom obnove postiglo se veliko poboljšanje postojećeg stanja i omogućen je prikladniji pristup obalnom pojasu uz povećanje broja priveza za manje brodice.Pri ispitivanju lučice i mula utvrđeno je da se Kontov mul nalazi na stijeni prekrivenoj velikom količinom mulja. Mulj je pomoću crpki uklonjen, a zbog blažeg urušavanja stare građe mula, unutarnja strana bazena nadograđena je potpornim zidom. Isto tako, saniran je i vanjski kamen te oštećene puzalice.
Radove je obavila tvrtka Sub mission j.d.o.o. iz Zadra prema projektu isto tako zadarske tvrtke Orbis d.o.o.. uz nadzor inženjera građevinarstva Željka Čirjaka.

Izvor: B - PORTAL