VODOOPSKRBNI SUSTAV RADOVI U RAŠTANIMA GORNJIM 5.500 METARA CJEVOVODA

Objavljeno: 20.06.2016

Projekt vrijedan ukupno pet milijuna kuna

Vrijeme kao da pogoduje građevinarima na radovima vodopskrbnog sustava u Raštanima Gornjim, Tičevu i Veterincima te zaseoku Karamarci.

– Dinamika radova ide prema planu. Dosad je završeno preko 60 posto predviđenih radova, kazao je Marin Colić, direktor biogradskog Komunalca koji skrbi za vodovod i odvodnju na području bivše općine Biograd (Biograd na Moru, Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Pašman, Tkon).


Zaprimanje zahtjeva za priključak

– Riječ je o projektu vrijednom pet milijuna kuna. Dužina vodovodnog pravca iznosi 5.500 metara. Pored cjevovoda za navedena naselja u Općini Sv. Filip i Jakov u Tičevu se gradi i crpna stanica, navodi Colić.

San generacija žitelja Raštana Gornjih, Tičeva i Veterinaca napokon postaje stvarnost. Biogradski Komunalac započeo je zaprimati zahtjeve za odobrenje priključka na vodovodnu mrežu.

– Zahtjevu za montažu vodovodnog priključka treba priložiti preslik katastarskog plana, izvadak iz ZK, preslik osobne iskaznice te građevinsku dozvolu, rješenje o legalizaciji ili potvrdu Ureda za katastar da je građevina sagrađena prije 15. veljače 1968. godine, pojašnjavaju u Komunalcu.

Pored proširenja mjesnih mreža vodovodizacijom navedenih naselja u filipjanskom zaobalju preostaje izgranja vodovodnih mreža u tzv. visokoj zoni.

– Riječ je o zaseocima Podvršje, Gračak, Strmote i Jurjevići u Raštanima Donjim. Za zaseok Lužine u Raštanima Gornjim u tijeku je izrada projektne dokumentacije, obznanio je Colić.
Ukupna investicija u vodoopskrbu filipjanskog zaobalja dosad iznosi gotovo 30 milijuna kuna.


Financiranje iz EU fondova

– Dobivanjem zrmanjske vode iz vodovodnih slavina i ovo područje u zaobalju istinski će zakorači u 21. stoljeće, naglasio je Colić.
Peta faza vodoopskrbnih radova zapravo je dionica Raštane Donje – Raštane Gornje – Tičevo – Veterinci .

– Voda znači život, a onda i nove mogućnosti za ove ljude i ova mjesta. Dakako, s krajnjim ciljem da svako kućanstvo i svaki gospodarski subjekt dobije vodu kao osnovni preduvjet kvalitetnog života i normalnog poslovanja. Važno je živjeti, ali važno je i kvalitetno živjeti u ovom ravnokotarskom raju, poručio je Colić.

Vodeći partner u projektu izgradnje vodovodnog cjevovoda u Raštanima Gornjim, Tičevu i Veterincima je, kaže Colić, zadarski Vodovod koji je uvelike zakoračio u projekte koji će se financirati iz europskih fondova. Jedan od takvih projekata je i taj u kojem su projektni partneri općine Novigrad, Sukošan i Sv. Filip i Jakov. Vrijednost projekta je čak 12,1 milijuna kuna bez PDV-a.

– Projekt »Izgradnja dijelova sustava javne vodovodne mreže na području aglomeracije Zadar« financira EU sa 66 posto, Hrvatske vode 24 posto, a partneri projekta sudjeluju s 10 posto sredstava, rekao je Tomislav Matek, direktor Vodovoda d.o.o. Zadar dodajući kako je riječ je o izgradnji vodovodne mreže u Gorici, izgradnji glavnog razvodnog sustava nizvodno od Zemunika Gornjeg (Raštane Gornje, Veterinci , Tičevo, Mikulići...) te izgradnji vodovodne mreže u Paljuvu.