Uspjeh za kulturu: Kino u Sv. Filip i Jakovu novi je član Europske mreže kulturnih centara

Objavljeno: 05.10.2021

SOCIO-KULTURNI CENTAR “KINO” u Sv. Filip i Jakovu postalo je članom Europske mreže kulturnih centara, kao prvi društveno-kulturni centar kojim se upravlja kroz civilno-javno partnerstvo u ruralnoj regiji Hrvatske.

DKC Kino, društveno-kulturno središte u Sv. Filip i Jakovu osnovano kao rezultat projekta K.IN.O. – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje (CINEMA – Centar za kulturu, inovacije i obrazovanje), financiranog iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture RH (2018. -2020.), postalo je prvi društveno-kulturni centar kojim se upravlja putem civilno-javnog partnerstva u ruralnoj regiji Hrvatske te novi član Europske mreže kulturnih centara (European Network of Cultural Centres). Prioriteti ove mreže su izgradnja kapaciteta i obuka, razmjena dobrih praksi te suradnja.

Kulturno središte

Kordinacija DKC Kino, tijelo je koje okuplja predstavnike općine Sv. Filipa i Jakova koja je vlasnik zgrade i iz Kino platforme (Platforma za Kino) koja upravlja društveno-kulturnim tim centrom. Kino platforma je neformalna udruga, osnovana 2020. godine kao rezultat europskog projekta KINO, a koju pravno zastupa Udruga za kulturu i umjetnost In Flux. Sastoji se od pripadnika civilnog sektora i lokalne zajednice (6 nevladinih organizacija, 37 pojedinačnih članova i 2 koordinatora) koji su aktivni korisnici i sukreatori DKC Kina. Društveno-kulturni centar Kino novo je, ali vrlo aktivno i raznoliko kulturno središte koje nudi mnoge programe i aktivnosti za lokalnu zajednicu poput fotokluba, koncerata, radionica, neformalnih sastanaka, seminara za izgradnju kapaciteta, kina, kinoteke, platforme za volontiranje, financiranja projekata koje organiziraju djeca i mladi iz lokalne zajednice i zone prelaska knjiga. Svaki dan, mjesto okupljanja pod nazivom “Tinel” (dnevni boravak) otvara se na tri sata za lokalnu zajednicu: U lijepom i vrlo dobro opremljenom Tinelu građani se mogu sastajati, razgovarati, igrati igre, slušati glazbu, čitati knjige, koristiti opremu i posluživati ​​se u klupskoj kavani.

EU/Međunarodna suradnja

Stvaranje samog društveno-kulturnog centra KINO rezultat je europskog projekta “K.IN.O. – Centar za Kulturu, Inovaciju i Obrazovanje” (2018.-2020) ., te financiranja Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture RH i timskog rada udruge “In Flux” , Općine Sv. Filip i Jakov i Udruge ”Centar nezavisne kulture Zadar.

Projekt » KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje«, tako je postao jedinstveni projekt u Republici Hrvatskoj u inovacijskoj kulturi i obrazovanju koji je uspješno pokrenuo stvaranje društveno-kulturnog centra, jačanje društvenih i kulturnih kapaciteta u Općini Sv. Filip i Jakov i okolici te uključivanje lokalne zajednice u kulturne aktivnosti.
Projekt je imao proračun od 2.099,720 kuna, a sufinancirao se iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762 kune, odnosno 85 posto bespovratnih sredstava. Bespovratna sredstva državnog proračuna bila su 314.958 kuna ili 15 posto. Za obnovu, opremanje i organiziranje događanja u Pogonu kulture uloženo je preko 3,9 milijuna kuna, od kojih su Općina Sv. Filip i Jakov i Ministarstvo kulture sudjelovali sa 1,7 milijuna kuna. Od iznosa od 2,2 milijuna kuna za projekt KINO oko 30 posto sredstava je uloženo za opremu kina, rasvjetu za pozornicu, tapete, pod i klimu te uređenje galerije s interijerom. S preostalih 70 posto sredstava zaposlilo se nekoliko djelatnika te su se u ukupnom vremenskom razdoblju od dvije godine organizirala brojna kulturno-umjetnička događanja, predstave i radionice.