Udruga “Super 8” iz Sv. Filip i Jakova – ljubitelji filma uspješno vode programe najstarijeg aktivnog kina u županiji

Objavljeno: 04.12.2020

“Super 8“ je udruga koja okuplja ljubitelje kino i fotografske umjetnosti, nabavlja filmove, pokretač je i organizator brojnih zanimljivih događaja

Zahvaljujući inspirativnom i gotovo endemskom projektu u okvirima naše zemlje – poznatom i kao DKC Kino (društveno-kulturni centar) koje je dobilo svoj konačni oblik u kolovozu 2020. kao rezultat projekta K.IN.O. – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje, sufinanciranog sredstvima Europskog Socijalnog Fonda, Sv. Filip Jakov postao je mjesto s jakom i dosljednom kulturnom scenom, aktivnostima u raznim udrugama, ali i mjesto s kompletno obnovljenom kino dvoranom.

Naime, udruga “U pokretu” u suradnji s Općinom Sv. Filip i Jakov prije dvije godine je s projektom KINO – Centar za Kulturu, Inovaciju i Obrazovanje prošla na projektu Europskog Socijalnog Fonda “Kultura u Centru” vrijednom 2,2 milijuna kuna. Od tog iznosa 30 posto sredstava iskoristilo se za opremu kina, rasvjetu za pozornicu, tapete, pod i klimu te uređenje galerije s interijerom, dok je Općina u suradnji s Ministarstvom kulture kupila nove sjedalice (100.000 kn Ministarstvo kulture, 140.000 kn Općina Sv. Filip i Jakov), a nedavno je u cijelu kino dvoranu postavljena i klimatizacija.

Isto tako, Općina Sv. Filip i Jakov prethodno je za milijun kuna sanirala krov, a obnovljena je unutrašnjost kinodvorane, produžena pozornica, a kako bi bili ukorak s vremenom i ostatkom Europe digitalizirano je i kino, kupljen je 3D projekt i izvršila se izolacija. Od Ministarstva kulture dobilo se 300.000 kuna, a Općina je dodala još 106.000 kuna.

“Općina Sv. Filip i Jakov unazad nekoliko godina dosta je ulagala u obnovu kina te u današnjem vremenu kulturne ugroze pomaže radu udruga. Drago mi je vidjeti kako se malo po malo suradnjom s raznim udrugama i entuzijastičnim mještanima intenzivno radi na prostoru koji će postati multifunkcionalno mjesto, u kojem će se nakon završetka pandemije u većem obujmu nego do sada moći održavati priredbe, predstave, koncerti i razna društvena događanja. U naselju su aktivne brojne udruge kulturno-umjetničkog sadržaja, a različitim investicijskim potporama kojim je omogućena obnova, stvorili su se preduvjeti za daljnja zajednička ulaganja i suradnje”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Inače, DKC Kino Sv. Filip i Jakov prvi je društveno-kulturni centar sa sudioničkim modelom upravljanja kroz javno-civilno partnerstvo u ruralnom području Republike Hrvatske. Civilni sektor predstavljen je kroz neformalnu „Platformu za Kino“, koju za sada čine 6 članica organizacija civilnog društva i 37 pojedinačna člana.

Organizacije uključene u suradničku platformu su Umjetnička organizacija “Irida”, “Udruga Super 8”, “Ženska klapa Karmel”, “SKUD Kreativac”, Glazbena udruga “Jeremije” i udruga “U Pokretu”, koje predviđaju raznorazne programe, kojima će pridonijeti programskom razvoju Platforme. Kako bi se jačali kapaciteti i daljnji razvoj Platforme koja djeluje unutar filipjanskog DKC-a Kino, predan je projekt na natječaj Zaklade Kultura Nova za razvoj zagovaračkih platformi.

Zašto „Super 8“?

Upravo “Udruga Super 8“ svojom pričom dokazuje kako se uz puno ljubavi i truda svojim sumještanima može ponuditi kvalitetni sadržaj te ih polako uključivati u brojne maštovite projekte.

Za ime Udruge koju čine zaljubljenici u filmsku umjetnost inspiraciju za naziv pronašli su u staroj popularnoj filmskoj kameri Super 8mm. Pokretna je to kamera posebno izrađena za upotrebu filma Super 8mm. Naime,  Kodak je 30-ih godina proizveo Normal 8 film kao jeftiniju alternativu 16 mm filma. 1965 godine proizveo je Super 8 film i počeo novu eru u svijetu amaterskog filma na širinu od 8 mm filma proizveo je slike veće rezolucije od Normal 8 i time postigao bolju kvalitetu slike.  Filmovi S8 i N8 postigli su nevjerojatnu popularnost širom svijeta na kojima su odrasle čitave generacije amaterskih filmaša.

Udruga djeluje od 2018. godine te broji 20 članova a organizira redovne filmske projekcije od kolovoza 2018. godine u Kinu Sv. Filip i Jakova. Ujedno je suorganizator 4. FJAKA Film Festivala koji se održao u siječnju 2020. godine.

“Super 8“ je i  pokretač programa „Kinoteka“, programa koji podrazumijeva redovite projekcije nekomercijalnih filmova u DKC-u Kino u Sv. Filip i Jakovu uz popratne sadržaje, a kinoteka će se ubrzo odvijati  jednom mjesečno u filipjanskom kinu.

“Filmske projekcija za širu javnost biraju se po kategorijama klasičnog, stranog, hrvatskog, dokumentarnog, animiranog, umjetničkog i eksperimentalnog filma. Predviđeno je ugošćavanje umjetničko orijentiranog filmskog festivala”, kažu organizatori Kinoteke.

Popratni sadržaj za širu javnost odvijat će se prije ili poslije filmske projekcije u Tinelu (galerija DKC-a Kino). Predviđeno je održavanje filmskih kvizeva, razgovori i predavanja sa stručnjacima filmske umjetnosti, glazbene slušaonice i druženja. Program Kinoteka Udruge Super 8 pokrenut je u prosincu 2019.g. u Kinu Sv. Filip i Jakov te je zaustavljen zbog epidemiološke situacije uzrokovanom pandemijom Covid-19 ali s njme se ubrzo planira nastaviti.

„Foto klub“ je još jedan program Udruge Super 8 čiji su voditelji Andrija Pulić (autor) i Tereza Brzić. Podrazumijeva kontinuirane susrete članova kluba, fotografsku radionicu i dvije fotografske izložbe.

“Unutar Udruge “Super 8″ formira se Foto klub čiji se članovi nalaze jednom mjesečno na razmjeni znanja, vještina i ideja. Članovi kluba prisustvovati će fotografskoj radionici čiju će temu izabrati članovi kluba na prethodnom susretu. Kroz daljnje susrete članovi kluba će razrađivati ideje i prikupljati materijale za dvije fotografske izložbe koje će biti prikazane u galerijskom prostoru DKC-a KINA i u kalama Sv. Filip i Jakova. Foto klub početi će djelovati u veljači 2021. godine” rekla je Tereza Brzić.