U Turnju otvoren obnovljeni Kaštel: „Kulturna baština mora biti u funkciji turizma i kulture!“

Objavljeno: 11.07.2016

Prigodnom svečanošću otvoren je novobnovljeni vrijedan spomenik kulturno-povijesne baštine mjesta Turanj, kula hrvatskih plemića Meštrovića iz 15. stoljeća, ili kako je među mještanima Turnja uviježeno, Kaštel.

Tijekom ovih godina Ministarstvo kulture uložilo je 400 tisuća kuna, a Općina Sv. Filip i Jakov 200 tisuća. Kula će tijekom ljetne sezone biti otvorena za posjetitelje od osam do 20 sati svakim danom s tim da će naplata ulaza započeti sljedeće sezone.

– Za mene je ovo bitan dan, 5. srpnja 2016. godine, zato jer je sve ovo zaista dugo trajalo. Sami ste čuli jedanaest godina, tri načelnika se izmijenilo, a započelo je inicijativom mještana Turnja i Zavoda za zaštitu spomenika kulture pri Ministarstvu kulture, sadašnjeg Konzervatorskog odjela u Zadru. – naglasio je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić posebno zahvalivši Konzervatorskom odjelu u Zadru, a na kraju, okrenuvši se prema kuli, i Kaštelu.

– Kulo, hvala ti, što si ponos, što si čuvala Turanj i davala zaštitni znak Turnju i nadamo se da ćeš sljedećih stotine godina to isto biti za naše mjesto Turanj! Kulo, hvala ti! – emotivan je bio Pelicarić.

– Kulturna baština mora biti u funkciji turizma i kulture. Nema sretnije stvari. Ovdje možemo imati jedan mali Turističko-informativni centar za malo mjesto velikog srca kao što je Turanj i jedan mali prostor gdje se mogu okupljati klape kroz čitavu godinu. Ovo je jedan vrlo vrijedan fortifikacijski sklop. Imamo ih mnogu u našem kraju, nažalost mnoge kao ruine i nepristupačne. Ova je vrijedna jer je funkcionalna i pristupačna. Ono što želim je da mještani uživaju u ovom prostoru, da sve svoje goste, prijatelje i turiste dovedu i provedu kroz ovaj prostor i da ovaj prostor može živjeti s mjestom! – rekao je Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru.

Događaj su pjesmom uveličali turanjska ženska klapa „Karmel“ i Kulturno-umjetničko društvo „Maslina“ iz Turnja. Udurga „Vitezovi vranski“ predstavila se kratkom prikazom mačevalačkih vještina. Izložbu „Kule i utvrde Ravnih kotara“ i novoobnovljeni prostor kule svečano je otvorio je pročelnik za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić.

Cijeli tekst sa fotografijama možete pogledati na linku:
 

http://www.b-portal.hr/2016/07/11/turnju-otvoren-obnovljeni-kastel-kulturna-bastina-mora-biti-funkciji-turizma-kulture/