U Turnju otkriven spomenik hrvatskom vitezu Danijelu Mandiću: “Bez hrvatskih branitelja ne bi bilo slobodne i neovisne hrvatske države”, poručio je ratni zapovjednik 134. brigade Josip Čerina

Objavljeno: 12.08.2016

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, s prisjećanjem na one koji su položili živote na oltar domovine, u Turnju je otkriven spomenik podignutom u čast poginulom hrvatskom branitelju rodom iz Turnja Danijelu Mandiću.

Na početku šetnice, koja nosi njegovo ime, spomenik su otkrili njegov prijatelj i suborac Rado Kadija, majka Bernarda, otac Davor i brat Elvis te zapovjednik Danijelove postrojbe Josip Čerina. Vijence sa svijećama u čast hrvatskom vitezu Danijelu Mandiću položili su uža obitelj pokojnog Danijela, veterani Domovinskog rata, pripadnici 134. brigade Hrvatske vojske, izaslanstvo hrvatskih branitelja iz Turnja, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov i općinske podružnice UHDDR-a, predstavnici UHDDR-a podružnice Zemunik, predstavnici 4. gardijske brigade, Udruga Specijalne policije Poskoci Zadar, predstavnici 84. gardijske bojne Termiti i drugi.

Danijel Mandić imao je svega 22 godine kada je kao pripadnik 134. brigade Hrvatske vojske život izgubio početkom siječnja 1992. godine, za vrijeme primirja, u zaseoku Smrdelje u Zemuniku Donjem pri izviđanju terena nastradavši od neprijateljske mine. Bio je istinski domoljub i isticao se hrabrošću i požrtvovnošću u mnogim vojnim akcijama u kojima je sudjelovao.

Velebni spomenik posvećen Danijelu Mandiću blagoslovio je župnik don Marinko Duvnjak. Ratni zapovjednik 134. brigade Josip Čerina je istakao kako ne bi bilo slobodne i neovisne hrvatske države da nije žrtve dragog Danijela i drugih branitelja koji su položili živote za slobodu u kojoj danas živimo.

– Trebamo se zahvaliti i hrvatskim braniteljima koji su preživjeli Domovinski rat kojih ovdje ima dosta. Treba im poželjeti zdravlja i mira i da izdrže patnju zbog Danijela kojega nema. Pozivam da se i nadalje čuva spomen na poginule hrvatske branitelje i da buduća pokoljenja ne zaborave žrtvu koju su podnijeli hrvatski branitelji u Domovinskom ratu. – dodao je Čerina.

Ženska klapa Karmel iz Turnja otpjevala je klapsku obradu pjesme „Dajem ti srce“. Himnu „Lijepa Naša“, na početku programa, izvela je zadarska sopranistica Nela Šarić.
 

http://www.b-portal.hr/2016/08/12/turnju-otkriven-spomenik-hrvatskom-vitezu-danijelu-mandicu-bez-hrvatskih-branitelja-ne-bilo-slobodne-neovisne-hrvatske-drzave-porucio-ratni-zapovjednik-134-brigade-josip-cerina/