U Sikovu 110 štednih svjetiljki

Objavljeno: 06.11.2015

Projekt obuhvaća preostali dio naselja u općinskom zaobalju koje prošlogodišnji projekt nije obuhvatio, odnosno u Sikovu, gdje će se zamijeniti svih 110 svjetiljki te 10 na glavnom magistralnom raskrižju u mjestu Sv. Petar, objašnjava Pelicarić

Općina Sv. Filip i Jakov provodi projekt "Modernizacija javne rasvjete" za koji su dobili odobrenje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Radi se o promjeni oko 250 svjetiljki živine tehnologije s odgovarajućim natrijeve tehnologije ukupne  vrijednosti preko 320.000 kuna.

Ušteda električne energije
- Cilj projekta je smanjiti potrošnju električne energije, troškove  održavanja, svjetlosno zagađenje, emisiju štetnih plinova te povećati sigurnost na prometnicama zamjenom svjetiljki živine tehnologije s odgovarajućim natrijeve tehnologije, kazao je načelnik Zoran Pelicarić Peco  dodajući kako su u tijeku radovi na drugoj fazi projekta "Modenizacija  javne rasvjete na području Općine Sv. Filip i Jakov".

- Projekt obuhvaća preostali dio naselja u općinskom zaobalju koje  prošlogodišnji projekt nije obuhvatio, odnosno u Sikovu, gdje će se zamijeniti svih 110 svjetiljki te 10 na glavnom magistralnom raskrižju u  mjestu Sv. Petar, objašnjava Pelicarić.

Ukupna vrijednost druge faze projekta iznosi 154.912 kuna od čega  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU sufinancira sa 100.000  kuna ili 65 posto, a Općina s 54.912 kuna ili 35 posto. Radove izvodi tvrtka Elos iz Splita.

- Povrat investicije iznosi oko 1 godinu i 7 mjeseci uz uštedu električne  energije od čak 49 posto, naglasio je Pelicarić.

Naime, realizacijom projekta očekuje se povećanje energetske učinkovitosti od 49,03 posto i ušteda na segmentu održavanja javne rasvjete od  60 posto.

- Procjena ukupne godišnje uštede je oko 33.200 kuna i smanjenje  emisije onečišćujućih tvari od 49,03 posto, odnosno smanjenja CO2, objašnjava Pelicarić ističući kako se modernizacijom javne rasvjete povećava sigurnost na prometnicama što koristi svim stanovnicima toga  područja i usklađuje se sa zakonskim normama o zaštiti od svjetlosnog  onečišćenja i osvjetljenja prometnica.

Pritom se aktivno sudjeluje u zakonskim obvezama koje je Republika  Hrvatska preuzela na sebe potpisom Kyoto protokola o reduciranju emisije stakleničkih plinova u atmosferu.
UPU stambene zone Sv. Filip i Jakov
- Projekt obuhvaća većinu zaobalja općine, odnosno mjesta Raštane  Gornje, Raštane Donje, Tičevo i Viterince te glavna magistralna raskrižja  u mjestima Sv. Filip i Jakov, Turanj i Sv. Petar, nabraja načelnik. 

Vrijednost prve faze projekta realiziranog protekle godine je iznosila  167.683 kuna od čega je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU  sufinanciralo s iznosom od 110.000 kuna ili 65 posto, a Općina s 57.683  kuna ili 34 posto.

- Općina je pred donošenjem UPU - stambene zone Sv. Filip i Jakov s  82 građevinske parcele za izgradnju stambenih jedinica. Natječaj za kupnju parcela objavit će se najkasnije na jesen iduće godine, kaže Pelicarić  dodajući kako pritom koriste pozitivna iskustva Općine Sukošan koja je  u općinskom zaobalju u Debeljaku za stambeno zbrinjavanje mladih  ljudi i obitelji po povoljnim uvjetima prodala oko 100 parcela za gradnju  kuća.

Radi se većim dijelom o području iznad i manjim dijelom uz jugoistočnu stranu nove školske zgrade s dvoranom u Sv. Filipu i Jakovu s kojeg  puca gotovo prekrasan pogled na općinska naselja uz obalu, te Sukošan,  Bibinje, Biograd, Pašmanski kanal i otoke pa sve do Kornata.

- Projekt radimo u suradnji s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Oni imaju obvezu izgraditi cestovnu infrastrukturu kroz stambenu zonu, te prodavati terene po povoljnim uvjetima, poručio je Zoran Pelicarić.

http://www.zadarskilist.hr/clanci/05112015/u-sikovu-110--stednih-svjetiljki