U OŠ Sv. Filip i Jakov predstavljen projekt HRT-a “Najljepši školski vrtovi“, održano i finale futsal lige

Objavljeno: 14.03.2019

Odjel za obrazovanje i znanost HRT-a u četvrtak je organizirao stručni skup “Uređenje vrtova u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, centrima za odgoj i obrazovanje te učeničkim domovima u Zadarskoj županiji“ koji se održao u OŠ Sv. Filip i Jakov. Skup su organizirali Hrvatska radiotelevizija i Zadarska županija koja je i pokrovitelj samog događaja

Skup je dio velikog obrazovno – ekološkog projekta “Najljepši školski vrtovi“ koji Hrvatska radiotelevizija provodi već 25 godina. Projekt u suradnji s HRT-om provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede te brojni donatori.

“Pozdravljam i zahvaljujem svim voditeljima ovog hvalevrijednog projekta, prvenstveno Hrvatskoj radio televiziji, Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Želio bih reći da je projekt “Najljepši školski vrt“ više nego izvrstan projekt iz razloga što djeci na više načina usmjerava pozornost na elemente prirode i potiče ih na ekološku osviještenost, a također ravnatelje i profesore motivira da prošire svoje aktivnosti izvan prostora same učionice“, rekao je Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Projektom se želi afirimirati činjenica o tome kako se u odgojno obrazovnim ustanovama, osim učenja, može razvijati i svijest prema organskoj poljoprivredi. Promiče se isključivo uzgoj izvornoga i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitog krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske.

“Zadarska županija kao osnivač svih osnovnih i srednjih škola na području županije, teži tome da škole, osim funkcionalnošću plijene pozornost i svojim okruženjem. Nažalost, to nije slučaj sa svim školama jer neke jednostavno nemaju dovoljno vanjskog prostora. Pokazalo se kako su ljudski faktor i motivacija najbitniji u svemu, pa tako i u ovakvim projektima. Ovime potičemo ravnatelje i prosvjetne djelatnike da izađu iz svojih okvira, a potičemo i osnivanje školskih zadruga. Djeca i odrasli ovakvim projektima ostvaruju direktan kontakt sa zemljom i uživaju na svježem zraku što se u današnje vrijeme čini sve manje i manje, govori župan Longin.

Okretanje prirodi kroz edukaciju

U projektu “Najljepši školski vrtovi“, u vrtovima koji su sami oblikovali i uredili, djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i sačuvati zdravo tlo. Projekt promiče i uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastita krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

“Osnovna škola Sv. Filip i Jakov nije slučajno izabrana kao domaćin ovog motivacijskog stručnog skupa. Naime, mi uporno radimo na uređenju više od 7000 kvadrata školskog vrta, te iako smo ga djelomično priveli kraju, još nas očekuje dosta posla. Dosad smo posadili preko dvjesto grmova i stabljiki, oko tisuću sadnica smilja i nekoliko grmova lavandi i ružmarina, te sve više idemo prema tome da imamo jedan mediteranski vrt koji će ujedno biti i učionica na otvorenom“, rekla je ravnateljica Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, Gordana Kurtov.

Na skupu u Sv. Filipu i Jakovu je bio prezentiran dosadašnji rad projekta, a moglo se čuti i nekoliko korisnih prezentacija vezanih uz uređenje vrta, ali i vidjeti iskustva nekih pobjedničkih ustanova. Prošle godine Osnovna škola Lipik iz Lipika ponijela je titulu Najljepšeg školskog vrta u Republici Hrvatskoj, a vrtić Bajka iz Varaždina proglašen je najljepšim vrtićem u cijeloj RH.

“Izuzetno mi je drago što su općina i Osnovna škola Sv. Filip i Jakov na ovaj način uključene u ovaj projekt koji podržavan u potpunosti. Okretanje prirodi i vanjskom okruženju u edukacijske svrhe smatram jako pozitivnim načinom da učenici direktno shvate važnost prirode i okoliša koji nas okružuje“, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Cijenjeni i motivacijski projekt

Ekološko-obrazovni projekt Hrvatske radiotelevizije te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nastao je 1994. na poticaj ekološke emisije Prvoga programa Hrvatskoga radija Slušaj kako zemlja diše i urednice Lidije Komes, a vodi ga Đurđica Čočić, dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji.

“Projekt “Najljepši školski vrtovi“ u svom djelovanju objedinjuje ne samo djelatnike osnovnih škola i njihove učenike već motivacijski uključuje i roditelje, a također pozitivno djeluje i na ostale sudionike lokalne zajednice. Ovim putem pozivam i ostale ravnatelje osnovnih škola u ovoj županiji da se slobodno priključe ovom projektu, koji za sobom nosi brojne nagrade i priznanja“, rekla je Đuđica Čočić, voditeljica projekta.

Taj vrijedan projekt je 2005. dobio nagradu Europskoga saveza novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima. Prije tri godine je u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskome parlamentu Marijane Petir i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bruxellesu održana izložba Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj u jednoj od najpoznatijih škola s 2000 učenika iz svih država članica Europske unije.

Održano finale futsal lige

U isto vrijeme u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov održalo se i finale futsal lige osnovnih škola u kojem je pobijedila OŠ Krune Krstića iz Zadra. Riječ je o organizaciji i provedbi školskih natjecanja, odnosno futsal lige osnovnih škola Zadarske županije za dječake u skladu s osnovnim ciljevima djelovanja Županijskog saveza školskog športa Zadarske županije pod pokroviteljstvom Zadarske županije.

“U našem predizbornom programu rekli smo da ćemo najprije u srednjim školama pokrenuti natjecanje u kolektivnim sportovima te se mnogo takvih natjecanja u našoj županiji i održalo. Ove godine podržavamo ne samo srednje već i sve osnovne škole u županiji. Ja se zaista skupa sa svim natjecateljima radujem prilikom održavanja ovakvih sportskih manifestacija, te mislim da je zaista bitno u svakom obliku podržavati sportski odgoj i razvitak u školama u našoj županiji, rekao je župan Longin.

Svrha projekta je predstavljanje lige ciljanoj populaciji, stvaranje interesa javnosti i podizanje svijesti o važnosti sporta. Želja je kroz ovakvu vrstu programa animirati mlade kroz sport, pozitivno utjecati na rast i razvoj te kroz sportske manifestacije poticati interes za zdravim načinom života u toj ključnoj i senzibilnoj fazi razvoja.

“Kroz ovakav model natjecanja u srednjim i osnovnim školama nastojati ćemo objediniti što više sportova, a uskoro planiramo priječi i na pojedinačne sportove“, zaključuje Longin.