U općini Sv. Filip i Jakov uskoro kreće i druga faza projekta “ZAŽELI”

Objavljeno: 28.10.2020

„Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“ uključuje sva tri temeljna prioriteta Europskog socijalnog fonda – zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje, tri stupa koja omogućavaju kvalitetan i uključiv život u zajednici.

Jedan od najpopularnijih EU projekata u zemlji – ZAŽELI – kojim se dugotrajno nezaposlene žene educiraju i zapošljavaju na poslovima gerontodomaćica, te brinu za stare i nemoćne korisnike, što se tiče općine Sv. Filip i Jakov ide dalje. Ovaj program pokrenut je s ciljem zapošljavanje žena i pomoći starijim osobama, a u proteklom periodu njegova trajanja u Republici Hrvatskoj priliku za rad dobilo je šest tisuća dugotrajno nezaposlenih žena. One su vodile brigu o gotovo 30 tisuća osoba starije životne dobi, a vrijednost 332 projekta provođena diljem države bila je preko milijardu kuna.

Općina Sv. Filip i Jakov prva je od 34 jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji, šest gradova i 28 općina, kojoj je prije dvije godine uspješno odobren i financiran projekt “Zaželi“, za koji su dobili 917.952,42 kuna. Zaposleni u projektu zahvaljujući fondu i primanjima od 4732, 82 kuna (bruto) te općinskim poticajima od 1.100 kuna (bruto) u svojevrsnom programu »Pomoć u kući« skrbe za 30 korisnika, a Općina također po potrebi mjesečno za svakog korisnika za kućne potrepštine dodatno uplaćuje do 200 kuna. Projekt doprinosi smanjenju nezaposlenosti i povećanju kvalitete života osoba kojima je potrebna pomoć u kući i socijalizacija s područja Općine Sveti Filip i Jakov, a Općina je prošla s prijavom i za njegov drugi dio tj. na Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”, ovaj put sa sistemom 5 plus 1, pet radnica za pomoć u kući i jedan kordinator. Tako je 26. listopada i potpisan “Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020.” a razdoblje provedbe projekta započinje s datumom zadnjeg potpisa ugovora te traje 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 457.100,00 kuna.

Prijavitelj Općina Sveti Filip i Jakov i partneri: Centar za socijalnu skrb Biograd na Moru i Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Zadar raspolažu operativnim, tehničkim i financijskim kapacitetima potrebnim za provedbu projektnih aktivnosti te zadovoljavaju sve definirane uvjete. Prijavitelj i partneri do sad imaju uspješnu suradnju, a projekt će se provoditi u prostorijama Općine Sveti Filip i Jakov koja posjeduje tehničko-organizacijske kapacitete za provedbu ovog projekta,” rekao je Darko Mikas, voditelj Odsjeka za razvoj i društvene djelatnosti Općine Sveti Filip i Jakov.

Poziv se provodio u okviru Specifičnog cilja 9.i.1 Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, i borba protiv svih oblika diskriminacije. Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“ uključuje sva tri temeljna prioriteta Europskog socijalnog fonda – zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje, tri stupa koja omogućavaju kvalitetan i uključiv život u zajednici.

Žene zaposlene kroz projekt pomažu svojim korisnicima oko nabave namirnica, lijekova i drugih potrepština, pomažu u pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanju u ostvarivanju raznih prava, plaćanju računa, dostavi pomagala, naručivanju i pratnji kod liječnika, pružaju podršku kroz razgovore i druženje i pomažu u raznim društvenim aktivnostima.

Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“ predstavlja nastavak financiranja aktivnosti prethodnog Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“ “ te će projekt i u drugoj fazi pozitivno utjecati na niz različitih aspekata socio-ekonomskih problema pojedinaca, ali i same lokalne zajednice, kroz smanjenje nezaposlenosti žena zapošljavanjem u projektu, ali i kroz povećanje zapošljivosti zaposlenih žena nakon završetka projekta te poboljšanje kvalitete života i van institucionalne skrbi uključenih starijih i potrebitih osoba”, rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.