U DV ‘Cvit’ u Turnju održana vježba sustava civilne zaštite Općine Sveti Filip i Jakov

Objavljeno: 16.12.2022

Vježba je određena na zadovoljstvo svih, a najviše djece. Odlukom načelnika Općine Sveti Filip i Jakov planom vježbi sustava civilne zaštite općine za 2023. godinu obuhvatit će se Područna osnovna škola i vrtić Raštane Gornje u svibnju, a Područna osnovna škola Sikovo u listopadu.

Sukladno planu rada civilne zaštite za 2022., te Odluci načelnika Općine Sveti Filip i Jakov Zorana Pelicarića, danas u 10:30 održana je vježba sustava civilne zaštite Općine Sveti Filip i Jakov pod nazivom “Požarni alarm u Dječjem vrtiću Cvitić Turanj 2022”.

Temeljem Plana evakuacije i spašavanja djece i djelatnika vrtića Cvitić Turanj, napravljen je Elaborat vježbe operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite u kojem su kao glavne operativne snage sudjelovali vatrogasci DVD-a Sv. Filip i Jakov, a djeca i djelatnici vrtića kao suorganizatori. Upravljačku skupinu vježbe su činili predstavnici: Službe civilne zaštite Zadar (Marko Buljevac i Ivica Starčević koji su ujedno djeci i djelatnicima vrtića održali prezentaciju kao uvod u održavanje vježbe evakuacije), Dječjeg vrtića Cvitić Turanj, Općine Sveti Filip i Jakov, DVD-a Sv Filip i Jakov, Stožera civilne zaštite Općine Sveti Filip i Jakov.

Komunalni pogon je osigurao i pripremio prostor za održavanje vježbe na parkingu na rivi gdje je ujedno bilo sigurno – zborno mjesto za evakuaciju. Planom kronologije događanja u 10:30 uključio se požarni alarm u vrtiću kada ujedno jedna odgajateljica naziva centar 112 (jedinstven europski broj za hitne službe) koji preusmjerava poziv na
193 (županijski vatrogasni operativni centar Zadar) i traži vatrogasce, a potom nalaže svima u vrtiću da se provodi evakuacija što ujedno čini i ona sa svojom skupinom djece. Kuharica i čistačica su isključile struju, te uzele prvu pomoć. Dolaskom na zborno mjesto izvršena je prozivka gdje je ustanovljeno da su svi iz vrtića evakuirani. U međuvremenu su
stigli i vatrogasci DVD-a Sv Filip i Jakov. Evakuaciju su nadgledali i osiguravali članovi Službe cz Zadar, vatrogasci DVD-a te djelatnici komunalnog pogona. Kronologija događanja je nastavljena dalje komunikacijski na relaciji odgajateljica Sanja, 112, 193, zapovjednik DVD-a Stipe (koordinator na terenu), načelnik općine Zoran, načelnica Stožera Renata (koja zadužuje člana Stožera Ivana da pozove sve članove Stožera općine i informira o stanju na terenu), ravnateljica vrtića Mirjana sve do kraja vježbe (policija, hitna i GDCK Biograd nisu planirani u vježbi da sudjeluju svojim dolaskom o čemu su isti obaviješteni).

Dok se održavao komunikacijski dio i nakon njega djeca dolaze na svoje te uživaju u prezentaciji vozila i opreme od strane članova DVD-a. Vatrogasci su pokazali što rade na znak uzbune, oblačili su osobnu zaštitnu opremu te stavljali izolacijski aparat, pokazali su rad sa leđnom naprtnjačom, brentačom, vodenim štitom, raznim mlaznicama i oblicima mlaza, rad monitorom ili topom sa vozila te pjenom što je djecu najviše oduševilo. Nakon gledanja vježbe sva djeca su radila sa brentačom, a potom je uslijedilo zajedničko slikanje svih sudionika vježbe. Vježbu su pratili bivši zapovjednik DVD-a Joško Majica, te Igor Pedisić član uprave DVD-a i predsjednik općinskog vijeća, a gosti su nam bili djeca iz Područne osnovne škole Turanj.

Vježba je određena na zadovoljstvo svih, a najviše djece. Odlukom načelnika Općine Sveti Filip i Jakov planom vježbi sustava civilne zaštite općine za 2023. godinu obuhvatit će se Područna osnovna škola i vrtić Raštane Gornje u svibnju, a Područna osnovna škola Sikovo u listopadu.