U 2016. prioriteti plaža Morovićka i turistička zona Krč

Objavljeno: 29.12.2015

U skupini glavnih projekata još su tržnica, završetak odvodnje i proširenje groblja u Sv. Filip i Jakovu, reciklažno dvorište iza Banovih bora, vodovodizacija Raštana Gornjih, Tičeva i Veterinca, kanalizacija i riva u Sv. Petru, te ispraćajna dvorana u Sikovu i u Raštanima Donjim

Pod predsjedanjem predsjednika Općinskog vijeća Igora Pedisića, uz sedam glasova za i tri suzdržana, usvojen je proračun Općine Sv. Filip i Jakov (Donje Raštane, Gornje Raštane, Sikovo, Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar na Moru, Turanj) za 2016. godinu u iznosu od 22.950.000 kuna.

- Proračun je koncipiran da bude razvojan, socijalan i uravnotežen, kazao je načelnik Zoran Pelicarić Peco. 

Za proračun je glasovalo sedmero HDZ-ovca (Igor Pedisić, Marin Colić, Leonardo Mikulić, Renata Batur, Tomislav Demo. Marijana Mrvičić, Anamarija Matešić). Suzdržano je bilo troje vijećnika HSP-a AS (Jovita Pirović, Mićo Birkić, Luka Erstić), dok sjednici nisu nazočili vijećnici Kristijan Colić (HSP AS), Vid Pedisić (SDP) i Joško Jukić (HNS).

Povučen novac iz ministarstava i EU fondova

- Ponašamo se trezveno, normalno, odgovorno i dobro brodimo u situaciji u kojoj živimo, naglasio je Pelicarić, dodajući kako su između ostalih prioritetni projekti za 2016. godinu plaža Morovićka i infrastruktura turističke zone Krč u Turnju, tržnica, završetak odvodnje i proširenje groblja u Sv. Filip i Jakovu, reciklažno dvorište iza Banovih bora, vodovodizacija Raštana Gornjih, Tičeva i Veterinca, kanalizacija i riva u Sv. Petru, te ispraćajna dvorana u Sikovu i u Raštanima Donjim.

Općina je za dokumentaciju plaže Morovićka u Turnju dobila 400.000 kuna. Realizacija projekta uređenja glavne turanjske plaže od Mula prema Sv. Filip i Jakovu u dužini oko 250 metara predviđena je za iduću godinu.

- Ulažu se još dva milijuna kuna. Ministarstvo turizma je odobrilo jedan milijun kuna, a isti iznos ulaže i Općina, kaže Pelicarić.

U Turnju se ulaže još 5 milijuna kuna, i to u infrastrukturu ceste u zoni Krč, na površini od 37.000 metara četvornih, u šumi ispod igrališta NK Croatia. Iz EU fondova će se financirati 4,5 milijuna kuna, dok su obveze Općine 500.000 kuna.

- Imovinsko-pravno je situacija riješena, a imamo i građevinsku dozvolu. Gradit će se cesta u dužini od 1.000 metara, dvostruki nogostup s rasvjetom, kanalizacija, oborinske vode. Unutar turističke zone T1 i T2 radit će se hotel i apartmani, objašnjava dipl. oec. Darko Mikas, viši stručni suradnik za razvoj i društvene djelatnosti, jedna od važnijih karika u pripremi općinskih projekata.

Radovi na ispraćajnicama

Načelnik je najavio kako se tržnica u Sv. Filip i Jakovu s trgom i parkiralištem ukupne površine 2.000 metara četvornih otvara za Uskrs.

- Zajednički je to projekt Općine i Udruge Napredak vrijedan 1,6 milijuna kuna, reći će Pelicarić.

Reciklažno dvorište će se raditi u Sv. Filip i Jakovu na lokaciji zvanoj iza Banovih bora. Projekt je vrijedan 1,7 milijuna kuna. Već je kupljeno zemljište, gotova je i dokumentacija za koju je dobiveno 60.000 kuna. Investicija je s 80 posto ili 1.360.000 kuna osigurana preko fonda Europske unije, odnosno Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja. Općina sudjeluje s 20 posto ili 340.000 kuna.

Za završetak kanalizacije i odvodnju u Sv. Filip i Jakovu je predviđeno 600.000 kuna. Radovi na ispraćajnici na groblju u Raštanima Donjim u vrijednosti od 300.000 kuna započinju u ožujku nadolazeće godine. Gradit će se i ispraćajnica u Sikovu. Proširuje se groblje u Sv. Filip i Jakovu, ide i proširenje groblja u Sv. Petru.

Polaganje cijevi u sv. Petru

Iduće godine u nastavku izgradnje sustava odvodnje polagat će se kanalizacijske cijevi uz obalu Sv. Petra u vrijednosti od 6 milijuna kuna. Hrvatske vode ulažu 5,4 milijuna kuna a Općina 600.000 kuna. Projekt se, kaže načelnik, mora završiti do početka 2017. godine.

- Polaganje cijevi bit će prvi korak izgradnje rive u Sv. Petru širine osam metara, sa šetnicom i biciklističkom stazom. Osam metara široka riva u prvoj fazi gradit će se od Čičmira (iz pravca Turnja) do rodne kuće Emila Zole, ispod crkve sv. Petra apostola iz 18. stoljeća, ističe Pelicarić.

Jedan od važnijih projekata u 2016. godini je svakako i vodovodizacija Raštana Gornjih, Tičeva i Veterinaca u vrijednosti od 3.000.000 kuna.

- Hrvatske vode su osigurale 2.760.000 kuna, a Općina 250.000 kuna. Istovremeno će Općina Sukošan raditi vodovodizaciju Gorice, objašnjava Zoran Pelicarić najavljujući pritom i izgradnju spomenika poginulim hrvatskim vitezovima u Raštanima Gornjima do Dana općine i zaštitnika sv. Roka.
 

http://www.zadarskilist.hr/clanci/29122015/u-2016-prioriteti-plaza-morovicka-i-turisticka-zone-krc