Teatar “Kuntrata” iz Sv. Filip i Jakova osvojio nagradu za najbolju režiju na 62. izdanju Festivala hrvatskih kazališnih amatera

Objavljeno: 31.05.2022

Amaterska kazališna družina “Kuntrata” osnovana je 1981. godine u Sv. Filipu i Jakovu kao pokušaj skupine kazališnih entuzijasta da teatraliziraju ozračje, povijesni trag, posebnosti i svakodnevicu prostora prepoznatog u srcu mjesta

Proglašenjem festivalskih nominacija i nagrada u nedjelju, 29. svibnja 2022. u Vodicama je završeno 62. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera. U šest festivalskih dana, raspoređenih u dva vikenda (20. – 22. 5. te 27. – 29. 5.) vodička je publika imala priliku pogledati predstave različitih žanrova, poetika, tema i poruka te uživati u radosti igre najboljih hrvatskih amaterskih kazališnih skupina na daskama Kulturnog centra Vodice. Već sam ulazak na repertoar Festivala, temeljem županijskih smotri i video selekcija, dokaz su izvrsnosti i kvalitete svih 20 predstava odigranih u konkurenciji za nagrade, no najbolji od najboljih s Festivala se vraćaju s osvojenim nagradama u 8 kategorija te Posebnim pohvalama Povjerenstva.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Mirko Đinđić za režiju predstave “Ljubomora” Teatra Kuntrata iz Sv. Filip i Jakova a teatar je bio nominiran i za prilagodbu teksta predstave. Nagrada za najbolju predstavu u cjelini – GRAND PRIX 62. FHKA pripala je DIVAN TEATRU, Zagreb za predstavu “Antigona” u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića.

Na svečanom zatvaranju Festivala publici su se obratili predsjednik Skupštine Zdravko Obradović, u ime Hrvatskog sabora kulture te ravnateljica POU Vodice Gordana Birin u ime domaćina i suorganizatora. Uz dramske amatere, entuzijaste i zaljubljenike u kazališnu umjetnost, završnoj svečanosti nazočili su i gradonačelnik Vodica Ante Cukrov kao i direktorica vodičke Turističke zajednice Anita Franin Pečarica, koji kontinuirano pružaju financijsku i drugu potporu održavanju Festivala u Vodicama. Festival financijski pomažu i Ministarstvo kulture i medija RH te Šibensko-kninska županija.

Cjelokupni festivalski program u Kulturnom centru Vodice budno su pratili stručno Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: glumica, redateljica i teatrologinja dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić, dramatičarka i kazališna kritičarka Gordana Ostović i kazališni kritičar Igor Ružić.Hrvatski sabor kulture članstvom okuplja oko 250 amaterskih kazališta i kazališnih družina s područja Republike Hrvatske. Većina amaterskih kazališta ili kazališnih družina sudjeluje u djelatnostima HSK-a, a dio njih koristi i bogatu Kazališnu biblioteku koja obuhvaća preko 2000 naslova – kazališna djela domaćih i stranih autora, nešto teorijskih i esejističkih knjiga o teatru i desetak monografija amaterskih kazališta i družina.

Amaterska kazališna družina “Kuntrata” osnovana je 1981. godine u Sv. Filipu i Jakovu kao pokušaj skupine kazališnih entuzijasta da teatraliziraju ozračje, povijesni trag, posebnosti i svakodnevicu prostora prepoznatog u srcu mjesta. “Kuntrata” tako baštini naziv i povijesne prizive najfrekventnije ulice Sv. Filipa i Jakova u kojoj se oduvijek glumilo, pjevalo, veselilo, tugovalo, susretalo ili kuntretavalo. Želeći od svog osnutka biti susretištem ljudi od ideja, duha i mašte. Kuntrata je svoju prisutnost u Sv. Filipu i Jakovu obogaćivala ne samo kazališnim projektima nego i drugim izvedbama i tako ostala kulturna posebnost i autentičan trag podneblja koje ju je iznjedrilo. Brojni nastupi družine Nastojeći biti kazalištem prepoznatljive poetike u svom 37-godišnjem radu “Kuntrata” bilježi brojne nastupe u Hrvatskoj i u inozemstvu.