Raštane Donje dobivaju grobni očevidnik

Objavljeno: 22.01.2015

U Raštanima Donjima u Općini Sveti Filip i Jakov u tijeku je prikupljanje izjava vlasnika grobnica na ovdašnjem mjesnom groblju zbog davanja izjave o vlasništvu grobnica, a zbog izrade grobnog očevidnika.

- Od oko 100 vlasnika, odnosno korisnika grobnice na mjesnom groblju Raštane Donje, prvog dana se javilo njih 21. Davanje izjave o grobnici vrši se u atriju škole od 8 do 12 sati, zadnji dan je petak. U školu je potrebno doći s osobnom iskaznicom i OIB-om, govori Paula Eškinja, koja zajedno s Martinom Brkljačom vrši upis. Paula i Martin su stažisti koji sada rade za 1.600 kuna.

Temeljem Zakona o grobljima i općinske Odluke o upravljanju i održavanju groblja na području općine Sv. Filip i Jakov, do sad su se izjave prikupile u obalnom dijelu, u Sv. Filip i Jakovu i Turnju.

- Sad je na redu zaobalni dio općine. U Raštanima Donjim u tijeku je intenzivno prikupljanje izjava zbog izrade grobnog očevidnika za mjesno groblje. Potom idemo u Sikovo te u Goricu gdje je zajedničko groblje žitelja Gorice i Raštana Donjih, kazala je Grozdana Eškinja Goga, općinski komunalni redar.

Treba podsjetiti kako je u Zakonu o grobljima (Narodne novine br. 19/98 i 50/13) sve potanko regulirano. Vezano uz to valja naglasiti da tobožnji vlasnik groba nije vlasnik, već samo ima pravo korištenja groba. Prema Zakonu (čl. 2.) vlasnik je lokalna jedinica samouprave (općina ili grad) na čijem području se nalazi groblje.

- Budući da je grobno mjesto javna površina u vlasništvu lokalne samouprave, može se dati samo na korištenje ustupanjem. Pravo korištenja donosi se posebnim rješenjem i ono obvezuje korisnika na plaćanje godišnje novčane naknade, kazao je je načelnik Zoran Pelicarić Peco.

- Shodno očevidniku Općina daje grobno mjesto na korištenje na neodređeno vrijeme uz naknadu te o tome donosi rješenje. Godišnje naknade su zaista simbolične, za manju grobnicu 40, a za veću 60 kuna, obznanio je Pelicarić, dodajući kako će se naknada po dobivanju rješenja jednokratno naplatiti.

Kako još nije postignut sporazum između općina Sukošan i Sv. Filip i Jakov oko upravljanja grobljem, zasad na groblju u Gorici nisu pokrenute nikakve radnje u svezi izjava niti se počeo izrađivati grobni očevidnik.

http://www.zadarskilist.hr/clanci/21012015/rastane-dobivaju-grobni-ocevidnik