Radni sastanak za izradu Lokalne razvojne strategije 2014.-2020.

Autor: Općina Sveti Filip i Jakov
Izvor fotografije: Općina Sveti Filip i Jakov
Objavljeno: 14.01.2016.

S ciljem što bolje izrade lokalne razvojne strategije lokalna akcijska grupa „Laura“ u srijedu je održala radni sastanak sa Odjelom za razvoj i društvene djelatnosti Općine Sv. Filip i Jakov.

S ciljem što bolje izrade lokalne razvojne strategije lokalna akcijska grupa „Laura“ u srijedu je održala radni sastanak sa Odjelom za razvoj i društvene djelatnosti Općine Sv. Filip i Jakov. Cilj radnog sastanka je bio prikupljanje projektnih ideja i stavova kako bi se što jasnije definirala vizija i odrednice budućeg razvoja te definirali ciljevi razvoja.

Iz LAG „Laura“ poručuju da su im odobrena EU sredstva za izradu Lokalne razvojne strategije 2014.-2020., koju moraju izraditi u naredna tri mjeseca, a s kojom će se prijaviti na mjeru 19.2.,Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

- Na temelju strategije imamo mogućnost dobiti 10 do 15 mil. kn s kojima ćemo sufinancirati projekte u narednih pet godina za općine, poslovni sektor i udruge iz sektora lokalne infrastrukture, poljoprivrede i šumarstva, te ostalih nepoljoprivrednih djelatnosti, rekao je dipl.oec. Ivan Čupić, voditelj lokalne akcijske grupe „Laura“.

Odjel za razvoj i društvene djelatnosti Općine Sv. Filip i Jakov i LAG „Laura“ smatraju da je Lokalna razvojna strategija važan dokument s obzirom da će LAG na temelju istog raspisivati natječaje na osnovu kojeg će se odobravati sredstva za općinu, gospodarstvenike s područja općine i udruge do 2020. godine.

- Smatramo da je u ovaj dokument potrebno uvstiti što više projektnih ideja s područja općine, te sukladno tome odrediti ciljeve i prioritete kako bi se u sljedećih pet godina omogućilo što bolje povlačenje sredstava iz Programa ruralnog razvoja, rekao je mag.oec. Darko Mikas, viši stručni suradnik iz Odjela za razvoj i društvene djelatnosti.

Prioritetni projekti Odjela za razvoj i društvene djelatnosti Općine Sv.Filip i Jakov:
1. Rekonstrukcija i izgradnja nerazvrstane ceste KRČ (Turanj) – procijenjeni iznos ukupnog projekta: 4.758.126,75 kn, Zadarska županija sufinancirala izradu glavnog projekta sa 40.000,00 kn, apliciranje na Program ruralnog razvoja, mjeru 7, podmjeru 7.2., operacija 7.2.1
2. Uređenje plaže Morovička u Turnju i Iza banja u Sv. Filip i Jakovu, procijenjeni iznos kapitalnog projekta uređenja plaže Morovička: 9.848.352,70 kn, višegodišnji projekt koji se aplicira u 2 faze na Ministarstvo turizma koje je do sada financiralo sa 400.000,00 kn izradu projektne dokumentacije za plažu Morovička u Turnju i Iza banja u Sv. Filip i Jakovu
3. Sanacija i obnova Kale i trga u Sv. Filip i Jakovu za koju je projektna dokumentacija u izradi
4. Izgradnja reciklažnog dvorišta u Sv. Filip i Jakovu, Fond za zaštitu okoliša financira izradu projektne dokumentacije u iznosu od 60.000,00 kn, a procijenjeni troškovi izgradnje i opremanja iznose 1.500.000,00 kn od čega će FZOEU sufinacirati do 1.200.000,00 kn