Radionica na temu jeseni oduševila djecu iz Sv. Filipa i Jakova

Objavljeno: 15.11.2021

Da nije bilo kiše bilo bi na radionici puno više djece. Znaju na radionicu doći i pješice, a sad su djeca ovisila da ih njihovi roditelji dovezu. Došli su samo Filipjanci, a na prethodne radionice dolazili su iz cijele općine Sv. Filip i Jakov, ali i iz susjednog Biograda, govori Tereza Brzić

Ni ružno, kišno vrijeme ni prisilna samoizolacija za čak četiri odjeljenja Osnovne škole Sv. Filip i Jakov nisu spriječili da se u subotu poslijepodne u kinu u tome mjestu uspješno održi radionica u okviru dječjeg kino kluba Titinelić namijenjena za djecu od 6- 12 godina. Odazvalo joj se 12 djece. Dio je to projekta Imaš ideju? Ostvari je!, a to sve koordinira Platforma za kino.

- Da nije bilo kiše bilo bi na radionici puno više djece. Znaju na radionicu doći i pješice, a sad su djeca ovisila da ih njihovi roditelji dovezu. Došli su samo Filipjanci, a na prethodne radionice dolazili su iz cijele općine Sv. Filip i Jakov, ali i iz susjednog Biograda, govori nam Tereza Brzić, koordinator društveno- kulturnog centra i voditeljica programa kulture i umjetnosti u kino Sv. Filip i Jakov dodajući kako su zbog svih tih problema s kojima su se suočili zadovoljni odazivom djece i da je sve bilo odlično.

- Djeca su bila jako zainteresirana za dolazak na današnju radionicu jer smo prije tri tjedna trebali imati kostimirani Halloween party koji smo otkazali zbog korone te su još više zagrizli za ovu radionicu. Bazirala se na temi jeseni. Imali su zadatak ponijeti na nju lišće, šiške i kestene. Donijeli smo i kuhače koje smo koristili za izradu strašila, a koja su simbol jeseni, priča Tereza koja je kazala kako su na radionici bojali temperama.

- Svatko je imao svoje platno na kojem je crtao. Koristili su se prirodni materijali, polovica jabuke, limun, mrkva, kesten. Djeca su to uronila u temperu i radili lišće, debla stabala, travu. Crtali su toliko zainteresirano da smo na kraju ostali bez materijala, otkriva oduševljena koordinatorica.

Svoje zadovoljstvo održavanjem radionice potvrdili su i njeni sudionici. Tako je 10-godišnja Cvita rekla kako je za nju mjesno kino na neki način prostor za druženje, a na neki način za filmove.
- U kinu su mi je najdraže ove radionice. Najdraže su mi one zimske, govori Cvita, dok godinu dana mlađa Jana kaže kako bi u kinu voljela da se radionice održavaju što češće!
- Za mene kino znači gledanje filmova i druženja tu u Tinelu. Najviše volim kad se igramo u Tinelu ili u dvorani ili kad igramo društvene igre, priča Jana.
Druženjima u kinu sv. Filip i Jakov, ali i gledanjem filmova, radionicama i igranjem svakakvih društvenih igara oduševljena je i 12-godišnja Ivona.
- Kad neko kaže Tintinelić pomislim na Tinel, na druženje s prijateljima, na igre, smijeh, zabavu, svašta, svašta..., priča još jedna Cvita, 11-godišnjakinja. Godinu dana starija Matea također je vrlo zadovoljna svim zabavnim stvarima koje se tamo odvijaju, radionicama, postojanjem fotokluba i glazbenim radionicama s koncertima.
Sudionici radionice pohvalili su projekt Imaš ideju? Ostvari je! za koji kažu kako im omogućuje da dođu u kino i kažu nešto što bi htjeli napraviti i onda to mogu zajednički ostvariti.

U planu još dvije radionice

Tintinelić organizira svaku subotu druženja, dok su, kako kaže Tereza, ovakve radionice su rjeđe, ali nastoje ih što više organiziratiiti.
- Prošlog ljeta radionica Potraga za blagom, svuda se po mjestu tražili blago. Imali smo vani društvene igre. Za ovu godinu planirali smo napraviti još dvije radionice i to adventske gdje će se izrađivati božićni ukrasi, kao i božićni talent show, kićenje dvorane kina...
U kinu obnovljenom 2018. od početka ove godine krenuli pod platformom Za kino. Ima šest udruga i svaka ima svoj projekt. U pokretu je nositelj programa Platforma za kino čija je sredstva osigurala zaklada Kultura Nova. Ona ima ovaj projekt Imaš ideju? Ostvari je! za djecu i likovnu radionicu.
Udruga Super osam je glavni pokretač redovitih filmskih projekcija, ima projekte Kinoteka i Fotoklub. Glazbena udruga Jeremije se bavi projektom FiJuzika, unutar kojeg djeluje blues bend Jeremiah’s. Imaju i Umjetničku organizaciju Irida koja se bazira na projektu Kap na dlanu. Ženska klapa Karmel si bave klapskim pjevanjem, dok SKUD Kreativac ima medicinsku gimnastiku i pilates i s udrugom U pokretu vodi likovnu radionicu.

Izvor: Zadarski list