ProjektI i aktivnosti u proteklih godinu dana

Objavljeno: 18.08.2016

Na održanoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Sveti Filip i Jakov, načelnik Zoran Pelicarić, prisutnim gostima i laureatima predstavio je projekte i aktivnosti proteklih godinu dana:

Vidjeli ste da je izgrađeno oko 7 kilometara primarnog cjevovoda, sada prelazimo na obalni dio što ćemo iskoristiti za uređenje buduće šetnice u Sv. Petru. Moji prethodnici puno su radili na kanalizaciji, međutim, nismo imali tu sreću da se spojimo s Biogradom zbog tehničkih problema. – rekao je između ostalog, Zoran Pelicarić.

Za mjesec dana predviđena je prezentacija projekta izgradnje luke otvorene za javni promet od lokalnog značaja i luka nautičkog turizma u Sv. Petru. U suradnji s Hrvatskim cestama i financirano dijelom kroz natječaje europskih fondova planira se izgraditi nogostup i biciklistička staza od Sv. Petra do Turnja u dužini oko 4 kilometra.

U Turnju je završena obnova kule Kaštel u središtu mjesta u kojem je otvoren turističko-informativni centar. Projektna dokumentacija za rekonstrukciju plaže Morovićka u Turnju, a koja bi se trebala realizirati putem EU natječaja, je pri kraju dok je za izgradnju prometnicu u predjelu Krč završena.

– Ova dva EU projekta ne idu kako treba. S naše strane, za prometnicu u Krču sve smo odradili, čak su tražili i studiju o utjecaju na okoliš, međutim, nema natječaja Mjere 7.4. Situacija je takva kakva je, nama puno znači taj projekt jer se tu stvara zona T1 i T2 u vlasništvu, ako Bog da, Općine i mogućnost jačeg razvoja Turnja. – dodao je Pelicarić.

Kao jednu od važnijih aktivnosti Pelicarić je istakao arheološko istraživanje u Turnju, na predjelu Tukljača u blizini otočića Ričul. Učinci ovih aktivnosti osjetit će se tek nakon deset ili dvadeset godina, rekao je Pelicarić, a bez sudjelovanja lokalne zajednice teško će biti izvedivo.

U Sv. Filip i Jakovu završena je nova tržnica, u tijeku je gradnja novih ukopnih mjesta na groblju, a u pripremi su izgradnja luke otvorene za javni promet od lokalnog značaja te rekonstrukcija Trga na vr´ sela i ulice Kala kao i Zona obrtničkih i servisnih djelatnosti. Za potrebe općinskog vlastitog pogona nabavljena je suvremena mehanizacija, rovokopač i traktor.


http://www.antenazadar.hr/clanak/2016/08/dan-opcine-sv-filip-i-jakov-vodovod-i-odvodnja-najvazniji-s...