Položen kamen temeljac za izgradnju POS stanova u Sv. Filip i Jakovu

Objavljeno: 16.09.2021

Polaganjem kamena temeljca u Sv. Filip i Jakovu je obilježen početak gradnje četiri zgrade s 24 POS-ova stana koji se gradu po modelu društveno poticane stanogradnje, s ciljem da se građanima omogući rješavanje stambenog pitanja po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih

U Općinskoj vijećnici Općine Sveti Filip i Jakov s početkom u 10.30 h održalo se potpisivanje Ugovora o međusobnim pravima o obvezama u pogledu izgradnje četiri i više stambene građevine prema projektu provedbenom programu društvene poticajne stanogradnje APN- Posovi stanovi. Nakon potpisivanja ugovora svečanim činom potpisivanja povelje i polaganja kamena temeljca na Rabatinu je tako i službeno pokrenuta izgradnja četiri višestambene građevine zgrade u okviru Programa društveno poticane stanogradnje.

Na mjestu izgradnje budućih POS zgrada načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov, u prisustvu predstavnika i članova vijeća Općine Sv. Filip i Jakov, APN-a, predstavnika izvođača radova i nadzora, potpisali su povelju za nastavak realizacije Programa društveno poticane stanogradnje Vlade Republike Hrvatske na području Sv. Filip i Jakova. Simbolično je povelja položena u zemlju, čime je i službeno započeta izgradnja POS zgrada. Izgradnja će trajati oko 500 dana, nakon čega bi žitelji Općine Sv. Filip i Jakov, koji će se nalaziti na konačnoj listi kandidata, trebali useliti u svoje nove stanove.

Direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov rekao je kako je „Općina Sv. Filip i Jakov prepoznala Program poticane stanogradnje i uključila se među brojne druge lokalne zajednice koje su prihvatile ovaj program izgradnje stanova, a Agencija je cijelim putem siguran partner jedinicama lokalne samouprave u osiguravanju stambenog prostora ukoliko se ukaže potreba za izgradnju istog.“

"Jako sam sretan što nakon nekoliko godina rada na ovom projektu u Sv. Filip i Jakovu i službeno započinje gradnja stanova POS-a. Ono što smo ovim projektom obećali našim žiteljima to na današnji dan počinjemo i ostvarivati. Gradnja iz programa POS-a jedan je od koraka demografske obnove Općine Sv. Filip i Jakov na način da se zadovoljavaju stambene potreba građana i poboljšanja kvalitete stanovanja po povoljnim kreditnim uvjetima. Nakon izrade glavnog projekta, projektne dokumentacije, infrastrukturnih radova te ishođenja građevinskih dozvola, danas polaganjem kamena temeljca ovaj projekt ulazi u jednu od svojih završnih faza, fazu izgradnje", rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, prilikom potpisivanja ugovora.

Program poticane stanogradnje jedan je od najodrživijih projekata u kojem se uspješno vidi sinergija APN-a i jedinica lokalne uprave te Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. U RH je do sada izgrađeno 8.350 stanova u 257 objekta u 80 jedinica lokalne samouprave. Ukupna investicijska vrijednost za 8.350 stanova iznosi 4.3 mlrd kuna, a za što je RH putem poticajnih sredstava uložila 1.1 mlrd kuna.

Uspješna suradnja i omogućeni uvjeti

Priča o POS stanovima je počela otprilike prije dvije godine kad je Općina sklopila s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama Predugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje građevine prema provedbenom programu društveno poticane stanogradnje. Ugovorne strane ovim Predugovorom utvrdile su zajednički interes i načelnu spremnost pristupanju izgradnji građevina sukladno predmetnom programu stanogradnje utvrđenom na temelju Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.
U cilju realizacije Programa POS-a također je dana 25. ožujka 2021. godine potpisan Ugovor o prijenosu prava vlasništva kojim Općina prenosi APN-u u vlasništvo zemljište u površini od 2775 m2, na kojem se planira izgradnja ukupno 24 stana u 4 građevine. Za izgradnju građevina, Općina je ishodila 4 pravomoćne građevinske dozvole. APN-u je predana projektna dokumentacija s građevinskim dozvolama temeljem kojih je APN, kao nositelj investitorskih poslova sukladno Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji, pokrenuo postupak javne nabave u svrhu sklapanja ugovora o građenju.

Općina Sv. Filip i Jakov platila je svu projektnu dokumentaciju za izgradnju ovih stanova, a ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju zgrada POS-a s Organizacijom za planiranje i arhitekturu iz Zagreba ukupne je vrijednosti od 248.625,00 kn sa PDV-om u skladu sa provedenim otvorenim postupkom javna nabave. Skupa s ishođenjem građevinskih dozvola za izgradnju zgrada Općina je i radila paralelno na potrebnim infrastrukturnim radovima u nekoliko faza. Općina je tako osim što je osigurala svu potrebitu projektnu dokumentaciju u vrijednosti od 7 milijuna kuna omogućila i svu potrebitu infrastrukturu, puteve, priključak na kanalizaciju te vodu i struju.

Program poticajne stanogradnje omogućuje kupnju prve nekretnine po cijenama koje su znatno povoljnije od onih na tržištu, no za ostvarivanje prava kupnje stana potrebno je u svakom slučaju ispuniti kriterij kreditne sposobnosti. Na natječaj za 24 POS-ova stana na Rabatinu javilo se 70 kandidata, a konačna lista broji 57 kandidata.

IZVOR:BNM PORTAL