Poduzetnička zona u Sv. Filip i Jakovu sve bliže cilju; Vlada usvojila odluku o darovanju zemljišta Općini Sv. Filip i Jakov u svrhu izgradnje zone

Objavljeno: 02.07.2021

Zona u kojoj će se odvijati utvrđene djelatnosti Općina Sv. Filip i Jakov u završnoj fazi opremiti će prometnom, komunalnom i energetskom infrastrukturom što uključuje pristupne ceste i ceste u zoni, vodoopskrbu i komunalnu infrastrukturu, instalacije oborinske odvodnje i kanalizacije u zoni, priključak na vanjske instalacije, trafostanice, javnu rasvjetu i električne priključke.

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održane u četvrtak 01. srpnja u 13:00 h u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici usvojena je Odluka o darovanju nekretnina u k.o Sveti Filip i Jakov Općini Sv. Filip i Jakov, u svrhu izgradnje nove poduzetničke zone "Zona zanatskih i servisnih djelatnosti". Veličina nekretnina iznosi 200 801 m2, a njihova tržišna vrijednost je oko 22 milijuna kuna, sukladno procjeni ovlaštenog procjenitelja.

Sam početak priče o poslovnoj zoni u općini Sv. Filip i Jakov započinje donošenjem Prostornog plana uređenja Općine kao i Odluke o osnivanju zone od strane Općinskog vijeća. Općinsko Poglavarstvo angažira Zavod za ekonomiku – Centar za poduzetništvo Varaždin koji izrađuje Program opravdanosti organiziranja Poduzetničke zone u Općini Sv. Filip i Jakov.

“Općinsko vijeće Općine Sv. Filip i Jakov donijelo je dana 8. lipnja 2015. godine Odluku o osnivanju Zone zanatskih i servisnih djelatnosti Sv. Filip i Jakov kojom je Zona formalno osnovana sukladno “Zakonu o unapređenju poduzetniĉke infrastrukture”. Također, Općina je tražila uvrštenje poduzetničke zone od strane Zadarske županije u “Plan razvoja poduzetničkih zona na području Zadarske županije” te je sad uspjela ostvariti i prijenos vlasništva zemljištva u vlasništvu Republike Hrvatske na Općinu Sv. Filip i Jakov za što je Vlada Republike Hrvatske na zadnjoj sjednici i službeno donijela odluku ,” rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Zona u kojoj će se odvijati utvrđene djelatnosti Općina Sv. Filip i Jakov u završnoj fazi opremiti će prometnom, komunalnom i energetskom infrastrukturom što uključuje pristupne ceste i ceste u zoni, vodoopskrbu i komunalnu infrastrukturu, instalacije oborinske odvodnje i kanalizacije u zoni, priključak na vanjske instalacije, trafostanice, javnu rasvjetu i električne priključke.

Poticanje poduzetništva

Općina osim što će uložiti proračunska sredstva za izgradnju i opremanje poduzetničke zone, nastojat će i raznim drugim olakšicama omogučiti poduzetnicima povoljnije poslovanje u zoni. Karakter zone biti će namijenjen prvenstveno proizvodnim, prerađivačkim, zanatskim i servisnim djelatnostima. “Nadam se da će “Poduzetnička zona Sv. Filip i Jakov” koja je već neko vrijeme glavni fokus cijelokupnog općinskog tima, postati temelj za stvaranje zaposlenih i razvitak poduzetništva na našem području, Poslovna zona omogućiti će racionalizaciju poslovanja obrtnika i poduzetnika te pridonijeti općem gospodarskom razvoju Općine Sveti Filip i Jakov. Na taj način potaknut će se stimulativni uvjeti za poslovna ulaganja, a karakter zone biti će namijenjen prvenstveno proizvodnim, prerađivačkim, zanatskim i servisnim djelatnostima” rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

U Općini Sv. Filip i Jakov također smatraju da je važnost poduzetniĉkih zona upravo osigurati povoljnije uvjete s aspekta prostora, objekata, prometne i komunalne infrastrukture čime se “kreira pozitivno poslovno okruženje koje potiče osnivanje i rast privrednih subjekata, te dolazak stranih investitora”.

“Osnivanjem ove poduzetničke zone nastojat će se pridonijeti razvoju poduzetničke infrastrukture kako bi se stvorili uvjeti za poticanje stvaranja novih tvrtki te potaknuo početni razvoj i tekuće poslovanje postojećih gospodarskih subjekata", rekao je Pelicarić.

IZVOR: BNM PORTAL