Podignut spomenik hrvatskom vitezu Danijelu Mandiću

Objavljeno: 04.08.2016

Podignut spomenik hrvatskom vitezu Danijelu Mandiću

Rodbina, suborci i mještani Turnja, općinsko čelništvo Sv. Filip i Jakova i Zemunika te izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata otkrivanjem spomenika u mjestu Turanj odali su počast hrvatskom vitezu Danijelu Mandiću koji je 5. siječnja 1992., kao pripadnik 134. brigade Hrvatske vojske poginuo u Zemuniku Donjem, u zaseoku Smrdelj, nedaleko od Smokovića. 

Tragični događaj se dogodio nepuna dva dana od potpisivanja tzv. Sarajevskog primirja, na tada ničijoj zemlji u Smrdelju, gdje je Danijel naletio na poteznu, smrtonosnu minu. 

Danijel Mandić posmrtno je odlikovan i spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom kao časni znak vječnog spomena poginulima za hrvatsku državu u Domovinskom ratu.

Prigodni govor održao je i načelnik Općine Sveti Filip i Jakov gosp. Zoran Pelicarić koji je između ostalog kazao: "Čast mi je u ime Općine te u svoje osobno ime upriličiti otkrivanju ovog spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju koji je žrtvovao svoj život u temelje jedine nam domovine Hvatske. Ovaj spomenik nosi poruku slobodne domovine koju su sanjali naši branitelji, a oni koji ju nisu doživjeli ostavili su nam trajnu obavezu da ju čuvamo u ime i za ime njih."

Spomenik je izradio klesar gosp. Marinko Katuša, a u postavljanju su sudjelovali mještani Turnja i cijele Općine Sveti Filip i Jakov.