Početak izgradnje vodoopskrbe u vrijednosti od 4,3 milijuna eura u Općini Sv. Filip i Jakov

Objavljeno: 14.07.2023

Projekt vrijedan 4,3 milijuna eura omogućiti će priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika

Danas su u Donjim Raštanima otvoreni građevinski radovi na vodoopskrbnom cjevovodu za mjesta Donje Raštane, Gornje Raštane i Sikovo u Općini Sv. Filip i Jakov. Projekt se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO), koji je odobren od strane Europske komisije u srpnju 2021. Nacionalni plan sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 48,2 milijardi kuna.

Prema projektima koji će se izvoditi u sklopu NPOO duljine dionica su: I. etapa duljina vodovoda: 1473 m, naselje Sveti FIlip i Jakov - Hidrostanica ''Majčin brig 1'' te II. etapa duljina vodovoda: 9848 m, naselje Gornje Raštane, Donje Raštane i Sikovo
-Hidrostanica ''Sikovo''.

Projekt vrijedan 4,3 milijuna eura omogućiti će priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika

S novim projektom izgradnje vodoopskrbne mreže naselja Lužine, Mikulići, Gračak, Podvršje, Strmote te ostali dijelovi Općine Sv. Filip i Jakov će biti priključeni na centraliziran sustav vodoopskrbe. Ukupno će se izgraditi 11.321 metara vodovoda, s hidrostanicama ''Majčin brig 1'' i ''Sikovo'', čime će se omogućiti priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika.

"Dana 14. srpnja 2023. godine održana je koordinacija s javnopravnim tijelima u naselju Tičevo, Gornje Raštane. Sastanku su prisustvovali predstavnici izvođača radova, tvrtke Golemi, predstavnici tvrtke CIVIL ENGINEERING CONSULTANCY d.o.o., kojoj je povjeren stručni nadzor, voditelj projekta Hidroprojekt-ing d.o.o., predstavnici Naručitelja radova, Komunalac d.o.o. Biograd, tehnički direktor Komunalac d.o.o. Biograd, Kruno Pešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov i načelnik Zoran Pelicarić, te predstavnici HEP-a, HAKOM-a, MUP-a i ostali", izjavio je direktor Komunalca d.o.o. Biograd, Marin Colić.

Stabilna vodoopskrba

Nakon završetka koordinacije je održano uvođenje izvođača u posao, prva faza izgradnje vodoopskrbnih cjevovoda započinje u zaseoku Gračak, u naselju Donje Raštane. Duljina te dionice iznositi će 690 metara.

"U proteklom razdoblju, stanovnici navedenih naselja su se individualno snalazili za vodoopskrbu koristeći podzemne cisterne, pri čemu je kišnica bila glavni izvor vode. Uvažavajući važnost turističke sezone i potrebu očuvanja nesmetanog kretanja turista i stanovnika, odlučeno je da se radovi na vodoopskrbi cjevovodima prioritetno izvedu u naseljima koja će najmanje ometati prohodnost i neće ugroziti turističku sezonu.Stoga je predloženo da se radovi započnu u zaseocima Gračak, Lužine, Mikulići, Podvršje i Strmote. Ovaj potez smatra se prioritetnim jer je upravo u tim naseljima vodoopskrba dosad bila najslabije riješena", kazao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, Zoran Pelicarić, koji je prisustvovao samom uvođenju u posao sa predsjednikom vijeća Igorom Pedisićem (Turanj), članovima Općinskog vijeća Anamarijom Matešić (Donje Raštane), Josipom Mrkić (Sikovo), Marijanom Mrvičić, Renatom Batur, Rafaelom Baričić, Zelinom Kadija (Sv. Filip i Jakov) te predstavnicima naselja Lužine, Mikulići, Podvršje i Strmote.

"Ovim važnim infrastrukturnim projektom NPOO-a stvaraju se temelji za budući razvoj ovog područja, poboljšavaju se uvjeti života stanovnika te se osigurava stabilna vodoopskrba. Očekuje se da će se radovi provoditi pažljivo i s minimalnim narušavanjem svakodnevnog života lokalne zajednice. Stanovnici navedenih naselja i šire okolice s nestrpljenjem očekuju završetak projekta koji će im donijeti mnogo koristi i unaprijediti kvalitetu njihovih života", rečeno je na otvorenju radova.

Izvor: BNM Portal