Općina Sv. Filip i Jakov u Sikovu gradi zvonik u vrijednosti 300 000 kuna

Objavljeno: 14.02.2022

Uz suglasnost nadbiskupije Općina Sv. Filip i Jakov u vrijednosti od oko 300 000 kn provodi nadogradnju zvonika crkve u Sikovu

Općina Sv. Filip i Jakov, predvođena općinskim načelnikom Zoranom Pelicarićem, provodi nadogradnju zvonika crkve u Sikovu te će u potpunosti financirati ovaj projekt. Nadogradnja zvonika na crkvi sv. Nikole Tavelića u Sikovu koštat će oko 300.000 kuna, a gradi se uz suglasnost Zadarske nadbiskupije, priopćeno je iz Općine Sv. Filip i Jakov.

"Općina je, osim što je u potpunosti financirala izgradnju zvonika te ishodila građevinsku dozvolu, izradila i svu dokumentaciju za projekt cjelovitog uređenja zvonika te dobila suglasnost nadbiskupije, rekla je Josipa Mrkić, vijećnica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov.

Crkvica sv. Nikole Tavelića, prvog hrvatskog sveca, franjevca, mučenika, napravljena je 1977. godine u ovom ravnokotarskom zelenilu, svega trikilometra zračne linije od obale, a crkvica ima sakristiju, mramorni oltar premapuku, svetohranište u zidu i kip sv. Ante Padovanskoga. Sve do sad u službi crkvice služilo je malo zvono koje se nalazi južno od crkve razapeto na četiri drvene grede, električne stupove, te koje je četiri i pol desetljeća pozivalo mještane na molitvu. To je jedinstven realitet, zanimljiva priča koja je obišla Lijepu Našu, možda i dalje.

Sada zahvaljujući nadogradnji te na radost nekoliko stotina župljana Sikova, točnije njih 364 prezimena Zrilić, Erstić, Mitrović, Mikulići, Prtenjača, Birkić, Colić, Serdarević, Mrkić, Demo, Zubčić, Miljanić, Senkić..., čiji je župnik don Dario Matak, ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije, ujedno župnik Sv. Filip i Jakova, ubrzo će se ostvariti desetljećima duga želja te će mještani imati moderni zvonik čvrsto naslonjen na pročelje s obje strane ulaznih vrata crkvice i iznad krova.

"Neka nas nova zvona blagoslivljaju, neka budu sveti glas i izraz poštovanja prema Bogu, kazao je jedan od starijih prolaznika kroz ovo mjesto, istaknuvši kako su im nebeski zaštitnici sv. Ivan, sv. Roko, Velika Gospa i sv. Nikola.

Stari atraktivni zvonik-zvono, koje je već toliko godina na drvenim gredama, mještanima Sikova je naravno zbog svoje jednostavnosti prirastao srcu i ostat će upamćen kao unikatni povijesni objekt i svjedok jednog vremena, ali će zbog novog modernog zvonika na elektromotorni pogon prepustiti mjesto funkcionalnijem i tehnički podobnijem.

"Stari zvonik više nego zasluženo odlazi u "mirovinu" , a radovi na nadogradnji novog zvonika upravo su u tijeku i trebali bi ubrzo biti gotovi. Želja za gradnjom zvonika, s kojeg će zvona pozivati vjernike na bogoslužja i molitvu, postojala je već neko vrijeme te je projekt bio predizborno obećanje koje je sad nakon gradnje nogostupa i ispračajnice i ostvareno", rekla je Mrkić.

"Željela bih zahvaliti svima koji su od samog početka sudjelovali i bili uključeni u nadogradnju zvonika, meni osobno najbitnijem projektu na kojem sam imala priliku raditi. Poglavito hvala Zadarskoj nadbiskupiji koji su odobrili radove te ujedno i svim mještanima Sikova i Općine Sv. Filip i Jakov na strpljenju. Sretna sam što ćemo za nekoliko mjeseci dobiti novoobnovljeni prekrasni sakralni objekt i da će zvono zasjati i zazvoniti u novom sjaju. Sigurna sam da i vjernici to s nestrpljenjem očekuju ", zahvalila je Mrkić.