OPĆINA SV. FILIP I JAKOV DOBILA NAJVIŠU OCJENU ZA TRANSPARENTNOST PRORAČUNA

Objavljeno: 10.07.2023

Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja 2023. godine rezultate devetog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna jedinica područne i lokalne samouprave.

Općina Sv. Filip i Jakov dobila je najvišu ocjenu 5 za transparentnost proračuna što znači da su objavljeni svi traženi proračunski dokumenti čime se nastavlja dosadašnje transparentno prikazivanje javnih financija proračuna Općine.Institut za javne financije već godinama provodi analizu proračunske transparentnosti županija, gradova i općina kojom se transparentnost mjeri brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna, izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna, prijedlog proračuna, izglasani proračun te proračunski vodič za građane.Deveti ciklus istraživanja proveden je u razdoblju studeni 2022. – travanj 2023. godine za svih 576 jedinica područne i lokalne samouprave, a u obzir su uzeti dokumenti koji su na mrežnim stranicama jedinice bili dostupni u navedenom razdoblju na dan pretraživanja. Razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Rezultati analize predstavljeni su u Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2022. – travanj 2023., a detaljan prikaz rezultata po svim županijama, gradovima i općinama dostupni su na interaktivnoj karti objavljenoj na web stranici Instituta. https://www.ijf.hr/transparentnost/?params_1=transparentnost


Prosječna proračunska transparentnost svih hrvatskih jedinica iznosi 4,6 od mogućih 5.