Održana trinaesta po redu večer klapske pisme “Kamena Dalmacija” u Turnju

Objavljeno: 07.08.2021

,

U čast preminulom pjevaču iz Turnja, Romeu Santiniju, uz pridržavanje epidemioloških mjera, ispred mjesne crkve Gospe od Karmela u Turnju održana je trinaesta po redu večer klapske pisme “Kamena Dalmacija” u Turnju u organizaciji ženske klape Karmel iz Turnja, a uz pokroviteljsvo Općine Sv. Filip i Jakov, Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov i domaćih sponzora. Susret dalmatinskih klapa održao se s početkom u 21.00 h a otvorile su ga same organizatorice, prošlogodišnje finalistice susreta klapa u Omišu, klapa Karmel. Vrhunsku zabavu i užitak za domaće ljude i ljubitelje klapskog pjevanja omogućili su i klapa “Condura” iz Nina, “Kandelora” iz Zemunika, klapa “Pinguentum” iz Buzeta te klapa “Karmel”.

Ženska klapa Karmel iz Turnja organizirala je ovaj susret i kao živo sjećanje na “Kamenu Dalmaciju”, ljubav Romea prema Zadru, Turnju i cijeloj Dalmaciji.

Romeo je iznenada preminuo u 43. godini života a vječno nasmijanog ga pamtimo po nekoliko vrlo upečatljivih hitova: “Ljeto u Zadru”, “Gracijela” i “Kamena Dalmacija”, koja je prihvaćena kao jedna od himni Tornada, a ujedno je nezaobilazna na svim utakmicama i feštama. Antologijski refren “Daleko je moje more, kamena Dalmacija, neman više majke što je za me molila, ostaju mi samo moja lipa sićanja miris smilja, pokraj mora maslina…” ostat će neizbrisivo zapisan u povijesti Turnja, Zadra i Dalmacije.

Klapa Karmel osnovana je 2008. godine, a ime je dobila po zaštitnici mjesta Gospi od Karmela. Djelovanje klape usmjereno je ka očuvanju izvornih, tradicionalnih dalmatinskih pjesama.

Klapa je nastupila na brojnim klapskim i kulturnim manifestacijama na području Hrvatske. Kvalitetu rada klapa je potvrdila na Festivalu klapa „Školjka“ i Festivalu klapa u Omišu gdje se plasirala na finalnu večer ženskih klapa. Članice klape organizatorice su Klapske večeri “Turnju na dar” i Večeri klapske pisme “Kamena Dalmacija“.

IZVOR: BNM PORTAL