Održana svečana sjednica Općine Sv. Filip i Jakov: Dodijeljena općinska priznanja i istaknuta važnost brojnih ostvarenih projekata i novih investicija

Objavljeno: 14.08.2020

Rezultati ovogodišnjeg rada vidljivi su tako na brojnim područjima, urbanom uređenju, modernizaciji društvene i komunalne infrastrukture, većoj kvaliteti društvenog i kulturnog života kao i pristupu najranjivijoj populaciji. Video prezentacijom izdvojeni su tako kapitalni projekti poput izgradnje dječjeg vrtića “Cvitić” u Turnju, gradnja nogostupa u Raštanima Donjim, infrastrukturni radovi na Rabatinu, projekt “ZAŽELI Sv. Filip i Jakov”, obnova kino dvorane u Sv. Filip i Jakovu, reciklažno dvorište u Sv. Filipu i Jakovu te izgradnja biciklističke staze od Sv.Petra do Turnja.

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka, u novoobnovljenoj kino dvorani u Sv. Filip i Jakovu u petak 14. kolovoza održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov. Nakon pozdravnog govora voditeljice Branke Pelicarić te klape “Cantus” iz Sv. Filipa i Jakova koja je izvela hrvatsku himnu, svi prisutni su pozvani da minutom šutnje odaju počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Odmah poslije odavanja počasti hrvatskim braniteljima, predsjednik Općinskog vijeća Igor Pedisić otvorio je svečanu sjednicu, a riječ je zatim peuzeo načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, koji je pozdravio predstavnike Županijske uprave na čelu sa Županom Božidarom Longinom, roditelje hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu, sve prisutne laureate i djelatnike Općine Sv. Filip i Jakov.
“Dragi prijatelji, gosti , uzvanici, osobita mi je čast i zadovoljstvo što vas mogu u svoje ime i u ime svih žitelja Općine Sv. Filip i Jakov od srca pozdraviti povodom dana Općine koji počinju današnjom svečanom sjednicom i traju do 16. kolovoza – blagdana Sv. Roka našeg nebeskog zaštitnika. Veliko hvala i svima Vama koji ste svojom nazočnošću došli uveličati današnji dan, rekao je Pelicarić.
 
Pred brojnim gostima među kojima je bio i dožupan Šime Mršić te ravnatelj županijskih uprava za ceste Branko Kutija, načelnik općine Zoran Pelicarić osvrnuo se na prethodnu godinu te na završene i aktualne projekte Općine Sv. Filip i Jakov.
 
“Dan je Općine Sv. Filip i Jakov, a za jedan takav svečani trenutak neke jedinice lokalne samouprave, obično se gleda unatrag, u ono što je napravljeno u posljednjih godinu dana. U Općini Sv. Filip i Jakov na to mogu biti ponosni jer je u proteklih godinu dana općinski tim ostvario vidljivo brojne projekte, koristeći pritom sve mogućnosti koje su se pružale putem raznih europskih fondova, županijskih i državnih natječaja, a sve s ciljem podizanja standarda kvalitete življenja žitelja općine u svim njenim segmentima” rekao je Pelicarić.
 
Rezultati ovogodišnjeg rada vidljivi su tako na brojnim područjima, urbanom uređenju, modernizaciji društvene i komunalne infrastrukture, većoj kvaliteti društvenog i kulturnog života kao i pristupu najranjivijoj populaciji. Video prezentacijom izdvojeni su tako kapitalni projekti poput izgradnje dječjeg vrtića “Cvitić” u Turnju, gradnja nogostupa u Raštanima Donjim, infrastrukturni radovi na Rabatinu, projekt “ZAŽELI Sv. Filip i Jakov”, obnova kino dvorane u Sv. Filip i Jakovu, reciklažno dvorište u Sv. Filipu i Jakovu te izgradnja biciklističke staze od Sv.Petra do Turnja.
 
“Brojnim projektima na komunalnom, infrastrukturnom, prometnom i društvenom planu cilj Općine Sv. Filip i Jakov je pokrenuti razvitak cijelog Općinskog područja i učiniti značajan iskorak prema boljoj kvaliteti života svojih žitelja. Tome u prilog Općini Sv. Filip i Jakov govori i kada je riječ o prijavi projekata za sufinanciranje iz državnog i županijskog proračuna kao iz fondova Europske unije. U nedavno proteklom razdoblju ostvareni su brojni europski sufinancirani projekti čija je ukupna vrijednost prelazi 48 milijuna kuna, a sufinanciranje je odobreno iznosom od gotovo 36 milijuna kuna, što Općinu Sv. Filip i Jakov svrstava među najuspješnije općine u Zadarskoj županiji”, rekao je načelnik Pelicarić.
 
Uspješno povlačenje sredstava
 
Osim navedenih projekata izgradnje dječjeg vrtića u Turnju, izgradnje reciklažnog dvorišta, projekta kino i projekta “Zaželi”, među europske projekte Općine Sv. Filip i Jakov spada i druga faza kanalizacijskog sustava Sv. Filip i Jakov, izgradnja vodoopskrbne mreže Raštane Gornje – Tičevo – Viterinci, Ribarska manifestacija Gušti mora, Ribarska večer Sv. Filip i Jakov te izgradnja nerazvrstane ceste KRČ u Turnju. U ovoj, 2020. godini, također se nastavio trend uspješnog povlačenja sredstava, što potvrđuje i prijavljivanje novih ugovorenih projekata poput Projekta razvoja širokopojasnog pristupa prihvatljivog za financiranje iz EU fondova na području Općina Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Galovac i Škabrnja i Aglomeracija Biograd – sustav vodovoda i odvodnje, za područje Općine Sveti Filip i Jakov, ukupne vrijednosti preko 214 milijuna kuna, od čega će sufinanciranje Europske unije i Republike Hrvatske iznositi preko 188 milijuna kuna.
 
“Osim vidljive prošlosti i svega učinjenog u zadnjih godinu dana, na području Općine Sv. Filip i Jakov također se i u budućnosti planira nastaviti s realizacijom brojnih kapitalnih projekata te će se i dalje investirati u projekte od društvenog i gospodarskog značaja za širu zajednicu te sve žitelje Općine”, rekao je Pelicarić.
 
Načelnik Zoran Pelicarić osvrnuo se i na socijalne projekte i aktivnosti:
 
“Općina brine za žitelje od najranije dobi pa tako isplaćujemo naknade za novorođenu djecu, sufinanciramo rad jaslica, vrtića, a ove godine posebno se radujemo izgradnji novog vrtića u Turnju. Isto tako, sufinanciramo infrastrukturu matične i područnih škola, sufinanciramo stipendije svim redovnim studentima, a ove godine posebno smo ponosni na projekt “Zaželi Sv. Filip i Jakov”, zaključio je Pelicarić.
 
Tom prigodom i župan Božidar Longin istaknuo je kako unatoč korona krizi, niti Županija niti ova općina, nisu odustajali od brojnih projekata kojima je cilj unaprijediti kvalitetu život svih stanovnika.
 
Promocija monografije KUD-a Sv. Roko “Osluhni nutarnje zvono”
 
U sklopu svečane sjednice održana je i promocija monografije KUD-a Sv. Roko “Osluhni nutarnje zvono” u kojoj je predstavljen dugogodišnji rad i djelovanje ovog društva, a koju je inicirao i osmislio Ive Eškinja Lantana, predsjednik KUD-a Sv. Roko. U sklopu odrađivanja svoje osnovne zadaće, čuvanja kulturne i narodne baštine svoga kraja, društvo također stvara i niz manifestacija te promovira Sv. Filip i Jakov diljem Hrvatske i Europe . Kako bi sve ono što je krasilo ovo društvo proteklih godina bilo na jednom mjestu, predsjednik KUD-a Sv. Roko odlučio se na stvaranje ove monografije.Monografija  obuhvaća fotografsku i dokumentarnu građu koja govori o osnutku KUD-a Sv. Roko, njegovom plesno- glazbenom izričaju, akterima KUD-a od prvih početaka te svima onima koji su proteklih godina bili vezani za njegov razvoj.
 
KUD je 2008. god osnovala nekolicina entuzijasta, mještana Sv. Filipa i Jakova s ciljem stvaranja uvjeta za udruživanje mladih ljudi i građana u različite kulturno-umjetničke sekcije, kako bi razvijali svoju kreativnost te njegovali i očuvali običaje i tradiciju kroz pjesmu i domaću riječ. “Važno nam je da se običaji naših predaka ne zaborave već da mladi naraštaj zna kako su živjeli njihovi pradjedovi i prebake”, bila je jedna od niti vodilja ovog društva koja se održala i do danas.
 
Članovi KUD-a Sv. Roko nastupali su na folklornim večerima te smotrama širom naše županije ali i u inozemstvu, od Bosne i Hercegovine, Slovačke, Mađarske, Italije, Austrije, Makedonije, Grčke, Albanije, Češke, Srbije, Slovenije do Poljske. KUD je organizator brojnih folklornih priredbi, neke od njih su “Brodom po Pašmanskom kanalu“, Utrka tovara te “Do budućnosti tragovima vlastite prošlosti“.
 
 
Dodijeljena priznanja
 
Općinska priznanja i nagrade Općine Sv. Filip i Jakov dobitnicima su uručili predsjednik Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov Igor Pedisić i načelnik Zoran Pelicarić.
Priznanja:
 
1. LUCIJA MIKAS   – za promicanje kulturno – umjetničkog stvaralaštva i doprinos opremanju Kino dvorane u Svetom Filipu i Jakovu kroz projekt KINO – Centar za Kulturu, Inovaciju i Obrazovanje
 
2. Za nesebičan doprinos u kulturi kroz promicanje filmske umjetnosti : “UDRUGA SUPER 8” i VOLONTERI FJAKA FILM FESTIVALA: ROKO VODOPIJA, ARON MIKAS, VEDRAN EŠKINJA, ADRIJAN BRZIĆ, DANIJEL BARIČIĆ, ANAMARIJA EŠKINJA, GORAN FUZUL, TEREZA BRZIĆ
 
3. Za nesebičan doprinos u organizaciji fipjanksih maškara: BOŽIDAR MOROVIĆ
BRANIMIR BATUR, FRANE BIRKIĆ, IVAN PIKUNIĆ, JAKOV BRZIĆ, JAKOV ĐINĐIĆ, LEON BARČIĆ, LOVRE BATUR, MARIJA BRAJKOVIĆ, KARMEN BRAJKOVIĆ, MARTIN BRKLJAČA, PETAR MARKIĆ, KREŠIMIR RADIĆ, ROKO VODOPIJA, TOMA EŠKINJA, ANA JAČAN, ANA PLEĆAŠ, ANTE BRZIĆ, ZDRAVKO VODANOVIĆ, LOVRE EŠKINJA, LEON EŠKINJA , FILIP EŠKINJA, DOMAGOJ EŠKINJA, ADAM EŠKINJA, JOSIP PIKUNIĆ
 
Grbovi:
 
1. ZLATNI GRB OPĆINE SVETI FILIP I JAKOV dodjeljuje se ŽUPANIJSKOJ UPRAVI ZA CESTE ZADARSKE ŽUPANIJE sa sjedištem u Zadru, za izniman doprinos infrastrukturnom razvoju Općine Sveti Filip i Jakov.
 
2. SREBRNI GRB OPĆINE SVETI FILIP I JAKOV dodjeljuje se VOLONTERIMA FILIPJANSKIH MAŠKARA za nesebičan trud i dugogodišnji doprinos u organizaciji filipjanskih maškara 2020. godine
 
3.BRONČANI GRB OPĆINE SVETI FILIP I JAKOV dodjeljuje se MARIU FANTINA iz Svetog Filipa i Jakova   zbog ostvarenih rezultata u košarci, dobivanja košarkaške stipendije za studiranje u SAD-u te promicanja svoje domovine i rodnog kraja.