Održana počast hrvatskom vitezu Danijelu Mandiću

Objavljeno: 05.01.2022

Posmrtno je odlikovan spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom kao časni znak vječnog spomena poginulima za hrvatsku državu u Domovinskom ratu.

Danas je kraj spomenika te na mjesnom groblju u Turnju, a nedugo nakon toga i u Zemuniku, održana počast hrvatskom vitezu Danijelu Mandiću koji je 5. siječnja 1992., kao pripadnik 134. brigade Hrvatske vojske poginuo u Zemuniku Donjem, u zaseoku Smrdelj, nedaleko od Smokovića. Tragični događaj pogibelji se dogodio nepuna dva dana od potpisivanja tzv. Sarajevskog primirja, na tada ničijoj zemlji u Smrdelju, gdje je Danijel naletio na poteznu, smrtonosnu minu.

Na odavanje počasti je pristigla Danijelova rodbina, brojni suborci i mještani Turnja, općinsko čelništvo Sv. Filipa i Jakova i načelnik Zoran Pelicarić te čelništvo Zemunika te izaslanstva udruga iz Domovinskog rata.Danijel je rođen 7.ožujka 1970.godine u Zadru a u Domovinski rat je pristupio dragovoljno kao pripadnik 134. brigade Hrvatske vojske. Pomorski nautičar, vaterpolist turanjske "Croatie" odvažno je sa samo 21 godinom stao na branik domovine. Posmrtno je odlikovan spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom kao časni znak vječnog spomena poginulima za hrvatsku državu u Domovinskom ratu.