ODRŽAN FESTIVAL CVIJEĆA U SV. FILIP I JAKOVU

Objavljeno: 29.04.2019

Sveti Filip i Jakov s Festivalom cvijeća još je jednom postao veliki vrtni centar te je od jednog relativno malog, jednodnevnog festivala, tijekom ovih 19 godina prerastao je u renomiranu manifestaciju koju posjeti oko 20 tisuća posjetitelja, što je svrstava u jednu od značajnijih manifestacija Županijskih dana.

Što je proljeće bez cvijeća? Proljeće je za mnoge najljepše godišnje doba jer priroda ima priliku pokazati svu svoju ljepotu, boje i raskoš. Upravo pod tim motom od 26. travnja pa do nedjelje 28. travnja u Sv. Filipu i Jakovu je održan 19. po redu Festival cvijeća, koji je okupio pozamašan broj posjetitelja i prodavača, koji su na ovom jedinstvenom i tradicionalnom sajmu predstavili cvijeće u svim njegovim bojama, oblicima i mirisima.

Sveti Filip i Jakov s Festivalom cvijeća tako je još jednom je postao veliki vrtni centar te je od jednog relativno malog, jednodnevnog festivala, tijekom ovih 19 godina prerastao je u renomiranu manifestaciju koju posjeti oko 20 tisuća posjetitelja, što je svrstava u jednu od značajnijih manifestacija Županijskih dana.

Manifestacija je nastala u organizaciji Turističke zajednice Općine Sv. Filip i Jakov te je prepoznata kao bitna u okviru aktivnosti u pripremi turističke sezone i pohvaljena od strane Hrvatske turističke zajednice, a postala je i prepoznatljiva kao ona kojom se otvara turistička sezona i kojom se obogaćuje turistička ponuda Zadarske županije. Cijeli Sv. Filip i Jakov kao i centar ovog slikovitog mjesta te predivan ambijent Ilirijinog hotela Villa Donat 19. put po redu postali su tako okupljalište svih obožavatelja prirode, mora, proljeća i zabavnog programa. Više od 100 sudionika ponudilo je svoje proizvode: sadnice cvijeća, suvenire, cvjetne instalacije te kulturno-zabavni program. Uz prodajno izložbeni karakter manifestacije koji pripremaju izlagači iz zemlje i inozemstva ove godine u ponudi se našao i raznovrstan sadržaj poput dječjeg i kulturnog izložbenog programa, raznih radionica, sudjelovanje učeničkih zadruga, radova i nastupa polaznika dječjih vrtića.

Festival se ove godine održava pod zlatnim sponzorstvom Ilirije d.d. te pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva turizma, Zadarske županije, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske zajednice županija, Grada Zagreba i Udruge Napredak te uz suorganizaciju Općine Sv.Filip i Jakov, a sve njihove predstavnike u sklopu otvorenja je prvo pozdravio načelnik općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, koji im je ovim putem zahvalio.

“Veliko hvala Zadarskoj županiji i cijelom njenom timu koja je prepoznala ovaj festival te što nas prate posljednjih 19 godina i što nas podupiru na bilo koji način. Ovaj festival je proizvod timskog rada brojnih subjekata bez čega ne bi bilo ni uspjeha i zato hvala ekipi iz Turističke zajednice te ekipi općinskih djelatnika. Poseban pozdrav i Klari Eškinji Glavan, koja prvi put ne sudjeluje na festivalu iz zdravstvenih razloga. Moram spomenuti i našeg domaćina te glavnog sponzora hotelsku kuću Ilirija. d.d. koja nas nesebično podržava sve ove godine”, rekao je na početku otvorenja načelnik općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić

Svečanost otvorenja 19. Festivala cvijeća odvijala se uz nastup KUD-a Sv. Roko iz Sv. Filip i Jakova, DV Cvit Sv. Filip i Jakov, Djevojačke klape Fjok iz Zadra te Nere Gojanović, a prigodne riječi u sklopu otvorenja uputio je i župan Zadarske županije Božidar Longin, koji je ovim putem pažnju posvetio djeci, ljubavi prema prirodi te velikoj tradiciji ovog festivala.

“Posebna mi je čast i zadovoljstvo što vas pozdravljam u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je bila nedavno kod nas i zamolila me da vam prenesem njene pozdrave. Ovaj Festival cvijeća uvrstili smo u program Županijskih dana te ovu manifestaciju podržavamo, sufinanciramo i pratimo te smo na nju jako ponosni. Posebice mi je drago zbog djece koja su i otvorila današnji festival, i neka se u njima razvija ljubav prema prirodi, prema cvijeću, ljubav prema plodovima ove zemlje i vrijednom radu. Najviše me raduje što ovaj festival postaje tradicija kojoj se mi uvijek rado odazivamo i na koju smo ponosni“, rekao je župan Božidar Longin.

Humanitarni karakter festivala

Općina i Turistička zajednica Sv. Filip i Jakov u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov u petak su u sklopu Festivala cvijeća u večernjim satima organizirali donatorsku večeru kako bi se prikupila sredstva za opremanje jedne od soba za štićenike koji se nalaze unutar ovog centra.

“Kako su potrebe Centra za rehabilitaciju velike te kako iz godine u godine raznim projektima nastojimo poboljšati naše usluge i kvalitetu života naših štičenika, ovim putem se puno zahvaljujem svima vama na vašem dolasku te na ovoj predivnoj organizaciji čiji je cilj pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Večerašnji događaj je “točka na i” dvogodišnjem prikupljanju sredstava za opremanje i uređenje senzorne sobe. Još jednom hvala svima koji su tome sudjelovali”, rekla je na samom početku ravnateljica Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov Barbara Čirjak.

Donatorska večera započela je izvedbom šibenskog slavuja Marka Škugora, a sve prisutnim se obratila i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa.

“Dragi domaćini, gosti i uzvanici, sve vas srdačno pozdravljam te ovim putem općini Sv. Filip i Jakov i svima vama prenosim velike pozdrave premijera Andreja Plenkovića i ministrice Nade Murganić. Večaras mi je velika čast biti ovdje s vama, prvenstveno jer sam već dugi niz godina prijatelj s ovom ustanovom ali i s vašom općinom, čije socijalne usluge iz godine u godinu sve više rastu te dosežu dosta veliku razinu“, rekla je Marija Pletikosa.

Senzorna soba, za koju su se prikupljala sredstva, je multisenzorni prostor koji se koristi kako bi osobama s teškoćama senzorne integracije osigurali dodatnu senzornu stimulaciju ili reducirali senzorne podražaje.To je primarno prostor koji smiruje i koji kod osobe stvara osjećaj sigurnosti, ali se jednako koristi i u svrhu poticanja učenja i socijalne interakcije te smanjivanja nepoželjnih ponašanja što dovodi do konačnog cilja senzorne sobe – poboljšanja kvalitete života osobe. Senzorne sobe omogućuju osobama koje zbog teškoća u senzornom funkcioniranju ne mogu slobodno istraživati svijet, da u sigurnom i zaštićenom okruženju uče i stječu iskustva.

Niz sadržaja i dva koncerta

Festival je obogaćen raznim sadržajima i etno prezentacijama starih običaja kako našeg kraja tako i iz raznih krajeva Hrvatske. Tijekom tri dana trajanja sajma, posjetitelji su mogli sudjelovati na eko radionicama, cvjetnom korzu, prezentacijama i koncertima. Kako za složiti savršen aranžman nije dovoljno samo lijepo cvijeće te je potrebno puno mašte i rad vještih ruku, vještinu aranžiranja kroz brojne instalacije prezentirali su aranžeri Nives Stančin Oros i Udruga 3-5-8 iz Zagreba. Također, Festival cvijeća i PP Vransko jezero pozvali su sve na magičan spoj ljepote i prirode budući da su posjetitelji festivala preuzimanjem kupona ostvarili promotivnu cijenu ulaznice za Park prirode Vransko jezero.

Osim bogate ponude cvijeća te svega što bi ljubiteljima mirisnog šarenila moglo pomoći u kompletiranju vlastitih vrtova, Sv. Filip i Jakov je bio i odredište mnogih zabavnih druženja.

U petak s početkom u 17:00 sati na festivalu su se tako predstavile rasplesane plesne skupine zadarske županije koji su na taj način obilježili Svjetski dan plesa, a najmlađi posjetitelji Festivala mogli su uživati u maštovitom dječjem programu: u kreativnim radionicama, mađioničarskim predstavama i plesnim nastupima. Subotnja večer je pak bila rezervirana za spektakularni koncert kojeg su na filipjanskoj rivi održali Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Kako djeca tradicionalno svake godine sudjeluju na Festivalu, ovogodišnji festival stavio je poseban naglasak na razvijanju ekološke svijesti i ljubavi prema prirodi, a 250 mališana iz vrtića zadarske županije bili su okupljeni u dječji cvjetni korzo koji je predvodio Luka Bulić. U nedjelju od 18:00 sati sve prisutne zabavljale su “Učiteljice“, a festival se službeno zatvorio u 20 sati puštanjem lampiona na Velikom parapetu.