Održan advent u kinu u Sv. Filip i Jakovu

Objavljeno: 19.12.2021

.

U organizaciji Platforme za Kino i Glazbene udruge "Jeremije" u subotu se u Sv. Filip i Jakovu ispred skalina od DKC-a KINO održao advent na kojem je nastupio "Škabelin Band” koji su svojim nastupom ugrijali publiku te uljepšali nadolazeće blagdane. U sklopu adventa održala se i tombola na kojoj su se dijelile tri nagrade božićne tematike. Udruga "U Pokretu" prije večernjeg programa organizirala je i dječji Advent.

Umjetnička organizacija Irida isti dan je organizirala i multimedijalnu izložbu "Kap na dlanu" koja je spojila glazbenu, filmsku i suvremenu plesnu umjetnost, uz interpretaciju lokalne kulturne i prirodne baštine.

U galerijskom prostoru Kina posjetitelji su mogli razgledati izložbu koja prikazuje vrela, bunare, hidrogeološke i povijesne karte s područja biogradsko-zadarskog priobalja i Ravnih kotara te se informirati o lokalnoj kulturnoj baštini i arheološkim nalazištima.

Prikazala su se i četiri video projekcije Izvor, Dodole, U dubini i Kao kap na dlanu. Ovi plesni filmovi na suvremen način interpretirali su pojavu vode, oživljavajući zanimljive lokalitete, tradicijske običaje i glazbu, stare mitske i narodne priče.

"Multimedijalna izložba Kap na dlanu prva je etapa u realizaciji trogodišnjeg projekta, u kojem se prožimaju suvremeni ples, suvremena i tradicijska glazba, etnologija, arheologija, mitologija i vizualne umjetnosti", kažu autorice projekta Lucija Mikas i Anđela Bugarija.

Ovom izložbom ukazala se važnost vode, neizostavnog dijela ljudskog postojanja i svakodnevice.

"U vodi nastaje život i uz nju raste, kao izvorište prirodnog i kulturnog nasljeđa u prošlom, sadašnjem i budućem vremenu", kažu autorice.

Ovaj program adventa sastavni je dio projekta Platforma za Kino, sufinanciran sredstvima Zaklade Kultura Nova.

"Pokrovitelji programa su Zadarska županija, Općina Sv. Filip i Jakov, Turistička zajednica Sv. Filip i Jakov, Udruga Napredak, Zadarska županija i Zaklada Kultura Nova", rekla je Tereza Brzić.
Program se odvijao sukladno mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite te je broj mjesta bio ograničen.