Novi vatrogasni dom i vrtić u Sv. Filip i Jakovu

Objavljeno: 12.10.2021

Osim doma za starije i nemoćne u obuhvatu novog urbanističkog plana "Rabatin 2" je sa zapada prema istoku planiran i novi dječji vrtić, zgrada dobrovoljnog vatrogasnog društva i zona mješovite namjene u kojoj će biti dozvoljena izgradnja stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih zgrada.

Osim doma za starije i nemoćne u obuhvatu novog urbanističkog plana "Rabatin 2" je sa zapada prema istoku planiran i novi dječji vrtić, zgrada dobrovoljnog vatrogasnog društva i zona mješovite namjene u kojoj će biti dozvoljena izgradnja stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih zgrada.

Nakon mnogobrojnih razgovora i poticaja na sastancima upravnog odbora DVD-a Sveti Filip i Jakov za potrebom izgradnje vatrogasnog doma krenulose 2019. godine putem prijedloga projektnog zadatka koji je sadržavao opis željenih prostorija vatrogasnog doma. Prvi prijedlog projektnog zadatka je izradio operativni član i član upravnog odbora DVD-a Damir Majica, koji je potom isti dao na razmatranje zapovjedništvu DVD-a (Stipe Batur, Ante Škara, Nikola Zrilić i Niko Erstić) kako bi dali svoje mišljenje i eventualne prijedloge te finalizirali prijedlog projektnog zadatka.

"Naš konačni prijedlog projektnog zadatka smo na više sastanaka u općini sa načelnikom gosp. Zoran Pelicarić i gosp. Martinom Laškarin iz firme Transept studio pretočili u idejno rješenje zgrade vatrogasnog doma sa dvije moguće varijante. Tim koji je sudjelovao u izradi idejnog rješenja je obišao i vatrogasni dom u Debeljaku od DVD-a Sukošan koji je novoizgrađen te smo sa kolegama prodiskutirali i analizirali neke od prednosti i nedostataka na što bi trebalo posvetiti posebnu pažnju", rekao je zapovjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov Stjepan-Marko Batur.

Iz DVD-a napominju da su svjesni da je put do konačne realizacije izgradnje vatrogasnog doma dug, ali da ih veseli što se sve više spominje jer smatraju da je sigurnost bitan faktor svake zajednice.

"Mi smo svojim radom i djelovanjem pokazali da smo se spremni suočiti sa svim izazovima obavljanjem svih vrsta intervencija te radom tokom cijele godine 24 sata na dan. Smatram da se izgradnjom vatrogasnog doma povezuju žitelji svih mjesta naše općine jer smo međusobno u svakodnevnoj komunikaciji sa svima, bilo pomaganjem na razne načine, izvršavanjem intervencija, vježbama po školama i vrtićima ili prijevozom vode po domaćinstvima, uvijek smo tu, svi zajedno, a zajedništvo je ono što nam uvijek treba", rekao je Stjepan-Marko Batur.

Važnost ranog i predškolskog odgoja

Vatrogasni dom DVD-a Sv. Filip i Jakov trebao bi biti smješten iznad nove Osnovne škole, a pored budućeg dječjeg vrtića na lokaciji koja je jako dobro povezana cestovno prema priobalju. Najava načelnika Općine Sv. Filip i Jakov gosp. Zorana Pelicarića kako će se u zoni Rabatin 2 graditi novi dječji vrtić razveselio je sve djelatnike vrtića, a i roditelje djece korisnika usluga.

"Nakon otvaranja novog modernog dječjeg vrtića Cvitić u Turnju i završetkom projekta otvaranja područnog objekta Cvitak u Gornjim Raštanima, radujemo se nastojanjima načelnika, njegovog tima i općinskog vijeća koji su prepoznali važnost ranog i predškolskog odgoja na području Općine Sv. Filip i Jakov", rekla je ravnateljica vrtića "Cvit" Mirjana Zalović.
Matični objekt Cvit u Sv. Filip i Jakovu djeluje u svom prostoru u prizemlju stambene zgrade od 1979. godine i postaje nedostatan kapacitetom za svu djecu čiji su roditelji zainteresirani za neke od programa vrtića.

"Za sve ovo potrebna su znatna ulaganja u dječje vrtiće, izgradnja novih objekata kako bi se osigurali optimalni uvjeti za uspješan odgoj i cjelovit razvoj svakog djeteta te unapređivanje onih djetetovih osobina i umijeća koja se počinju formirati u najranijoj dobi, a nužna su svakom pojedincu i u kasnijem životu kako bi uspješno zadovoljavao svoje potrebe i uživao svoja prava te se odgovorno ponašao prema pravima i potrebama drugih osoba u zajednici", rekla je Mirjana Zalović .

Općina Sv. Filip i Jakov tako nastavlja kontinuirano provoditi populacijske mjere, a posebno one koje se odnose na unapređenja obiteljskog i poslovnog života roditelja s malom djecom.

"Kvaliteta odgoja i obrazovanja temelj je budućeg života, stoga je unapređenje kvalitete rada kao sustavna djelatnost trajna zadaća svake ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja", dodao je Zoran Pelicarić.


Izvor: BNM Portal