Nikola Vuletić sa Sveučilišta postaje član suradnik HAZU-a

Objavljeno: 16.05.2022

Uz znanstveni rad, Vuletić se bavi i prevođenjem sa španjolskog, katalonskog, galješkog i baskijskog.

Nakon što je arhitekt Nikola Bašić 2016. godine izabran za redovitog član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), ovaj tjedan će sa zadarskog sveučilišta na kojem odavno nema akademika, filipjanac Nikola Vuletić bit će izabran za člana suradnika HAZU. Na skupštini u četvrtak, Vuletić će postati jedan od četvero članova suradnika HAZU, i to u Razredu za filološke znanosti.

Prof. dr. Nikola Vuletić rođen je 1979. godine u Zadru. Diplomirao je francuski i ruski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru, a usavršavao se na Sveučilištu u Barceloni. Lingvist i filolog koji se bavi proučavanjem povijesti jezičnih dodira na Jadranu i Mediteranu. Od 2005. radi na Sveučilištu u Zadru u Centru za jadransku onomastiku i etnolingvistiku.

Uz znanstveni rad, Vuletić se bavi i prevođenjem sa španjolskog, katalonskog, galješkog i baskijskog.

Uz Vuletića u istom statusu bit će primljena i Maša Kolanović u Razred za književnost. Maša Kolanović je zadarskog podrijetla, a Zadar joj je aktivno mjesto boravišta. Kćerka je povjesničara Josipa Kolanovića koji je bio dugogodišnji ravnatelj Državnog arhiva. Točno prije dvije godine Maša je dobila nagradu Europske unije za književnost. Zaposlena je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Osim istog godišta, Mašu Kolanovića i Nikolu Vuletića povezuje i kupanje na plaži ispred Žute kuće čiji su se stanari pohvalili sa znanstvenim i kulturnim dostignućem dvoje stalnih i dragih im suradnika u „ljetnom životu". Oboje su aktivni i u kulturnom životu Zadra.

Što znači biti član suradnika HAZU? U taj status bira se znanstvenik ili umjetnik, državljanin Republike Hrvatske, čija su dostignuća na području znanstvene ili umjetničke djelatnosti općepoznata i koji će surađivati na određenom području djelatnosti Akademije. Članstvo članova suradnika ostaje doživotno ponovnim izborom nakon deset godina od prvog izbora. Akademija može imati do 100 članova suradnika.

Izvor: 057 info