NEPOVRATNA SREDSTVA IZ EU Benkovac, Nin, Sv. Filip i Jakov i Sukošan dobili 21 milijun kuna za dječje vrtiće!

Objavljeno: 28.12.2018

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prošlog je tjedna svojim odlukama razveselila gradove Benkovac i Nin te općine Sv. Filip i Jakov i Sukošan jer su njihovi zahtjevi za potpore izgradnje i uređenja dječjih vrtića dobili zeleno svjetlo. Riječ je o 21 milijunu kuna nepovratnih sredstava iz EU fondova dodijeljenih za te četiri jedinice lokalne samouprave, koja će podići kvalitetu postojećeg smještaja za najmlađe, ali i izgraditi nove u mjestima gdje je to najpotrebnije.

Gradu Benkovcu odobrena je potpora u stopostotnom iznosu od 3,332.090 kuna za uređenje dječjeg vrtića u sklopu zgrade POS-a. Grad Nin dobio je 6,628.114 kuna za izgradnju vrtića. Općini Sv. Filip i Jakov odobren je iznos od 4,452.840 kuna (90 posto troškova) za izgradnju i opremanje Dječjeg vrtića "Cvitić" u Turnju. Izgradnja vrtića u općini Sukošan bit će financirana u iznosu od 90 posto europskih sredstava, a riječ je o iznosu od milijun eura, odnosno 7,4 milijuna kuna.

– Već imamo predviđen prostor za dječji vrtić kapaciteta 40 do 50 djece. Dobivena sredstva iskoristit ćemo za uređenje i adaptaciju prostora, a nadamo se da će to biti gotovo tijekom iduće godine – kazao nam je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, dodajući kako je cilj svoj djeci pružiti jednake mogućnosti te stvoriti odgovarajuće uvjete za odgoj i obrazovanje djece predškolske dobi.

Cjelokupan iznos projekta koji obuhvaća gradnju i opremanje vrtića u Ninu iznosi 9,228.352 kune, od koji je 6,628.114 kuna nepovratnih sredstava, a preostali dio u iznosu od 2,600.237 kuna Grad će osigurati iz vlastitog proračuna. Zgrada dječjeg vrtića projektirana je kao prizemnica za smještaj maksimalno 92 djece. Unutar zgrade nalazit će se četiri odjela, dnevni boravak, odjel dječjih jaslica za prihvat 12 djece, garderoba, sanitarne prostorije, terasa, prostor za trijažu, soba za njegu i izolaciju djece te soba medicinskih sestara.

Procijenjena vrijednost projekta izgradnje vrtića u Sukošanu je 9,250.635 kuna i gradit će se do postojeće zgrade osnovne škole i športske dvorane, a iznos potpore iznosi 7,4 milijuna kuna.
– Novi Dječji vrtić "Zlatna lučica" imat će pet odgojno-obrazovnih skupina, jednu jasličku i četiri vrtićke za 150 do 200 djece u dobi od jedne i pol do sedam godina – objašnjava Ante Martinac, načelnik općine Sukošan, ističući kako će se natječaj za izvođača radova objaviti početkom nove godine.

– Nakon izbora izvođača i žalbenog roka počet će radovi na izgradnji. Teško je točno odrediti početak radova, ali mislimo da bi to moglo biti u proljeće – rekao je Martinac.

Općina Sv. Filip i Jakov vrtić će graditi u centru Turnja, a procijenjena vrijednost izgradnje je 5,938.384 kune.
– Na općinskom području posljednji vrtić izgradio se prije 40 godina te smo izuzetno sretni što ćemo napokon dobiti novi i moderni dječji vrtić koji sada pohađa 26 djece od tri do sedam godina – pojasnio je Zoran Pelicarić, načelnik općine Sv. Filip i Jakov.