Kula Kaštel u Turnju svečano otvorena

Objavljeno: 06.07.2016

Svečanost otvorenja kule Kaštel u Turnju održala se jučer 05.07.2016. godine u 19:00 sati, uz popratnu izložbu 'Kule i utvrde Ravnih Kotara' te prigodni glazbeni program u kojem su sudjelovale klapa “Karmel“ i KUU Maslina.

U programu otvorenja, uz načelnika Općine Sveti Filip i Jakov Zorana Pelicarića, nazočnima se obratio i Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela Zadar koji su bili aktivno uključeni u obnovu Kule, a program su upotpunili i Vitezovi Vranski.

Nakon svečanosti otvorenja nazočni su mogli napraviti obilazak kule Kaštel u kojoj je bila postavljena izložba 'Kule i utvrde ravnih kotara' koja je pripremljena u organizaciji Arheološkog muzeja Zadar i Zavičajnog muzeja Benkovac. Izložba je nastala kao rezultat suradnje Arheološkog muzeja Zadar i Zavičajnog muzeja Benkovac koji od 2015. godine surađuju na projektu dokumentiranja kasnosrednjovjekovnih kula i utvrda Ravnih kotara.

Kula Hrvatskih plemića Meštrovića zaštićeno je kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a obnova kule je započela 2005. godine sredstvima Ministarstva kulture i Općine Sveti Filip i Jakov, a pod stručnim nadzorom Konzervatorskog odjela u Zadru te je prenamijenjena u svrhe javnih potreba.

Ove će se sezone u Kuli nalaziti Turističko informativni centar, a također će služiti i za potrebe postava izložbi i kulturnih manifestacija koje će se održavati u njezinom dvorištu.