Koncesija za luku u Sv. Filipu i Jakovu vrijedna 153 milijuna kuna

Objavljeno: 12.03.2021

Županijska lučka uprava Zadar je raspisala javni natječaj za koncesiju na 29 godina za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće lučke infrastrukture te za obavljanje lučkih i ostalih gospodarskih djelatnosti na dijelu lučkog područja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Sv. Filip i Jakov. Vrijednost koncesije je 153.346.029,07 kuna. Koncesionar se obvezuje izvršiti investicijska ulaganja iznosa minimalno 40.370.465,53 kuna bez PDV

Upravno vijeće Županijske lučke uprave Zadar je u četvrtak, 11. ožujka 2021., raspisalo javni natječaj za koncesiju na 29 godina za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće lučke infrastrukture te za obavljanje lučkih i ostalih gospodarskih djelatnosti na dijelu lučkog područja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Sv. Filip i Jakov.
- Dokumentacija za nadmetanje i sva dodatna dokumentacija za cjelovitu izradu ponude u predmetnom postupku davanja koncesije može se besplatno on-line preuzeti na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave RH u privitku odnosne objave br. 2021/S 01K-0009796. Rok dostave ponuda je 13. travnja 2021. do 12 sati, kazao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave.

Projekt splitskog društva Pomorski projekt

Riječ je o drugoj po redu javnoj nabavi, jer za prvu objavljenu prije godinu i pol dana nije bilo službenih ponuda. Međutim, vrijednost koncesije je ostala ista, odnosno153 milijuna kuna, točnije 153.346.029,07 kuna.
- Koncesionar se obvezuje izvršiti investicijska ulaganja iznosa minimalno 40.370.465,53 kuna bez PDV-a prema Glavnom građevinskom i geotehničkom projektu, kojeg je izradilo društvo Pomorski projekt d.o.o. Split. Projekt je naručen i financiran u cijelosti od Općine Sv. Filip Jakov, naglasio je Zoran Pelicarić - Peco, načelnik, te nastavlja:
- Projekt ima ogromno značenje za Sv. Filip i Jakov i Općinu. Ulaganje je zaista veliko, naročito u vrijeme pandemije i svjetske koronakrize. Ovim projektom dobit ćemo mnogo toga pozitivnog i cijelo mjesto i cijela Općina će u potpunosti »živnuti«. Još jedan plus ovoga projekta jest i otvaranje novih radnih mjesta koja će upravo mladim ljudima omogućiti zapošljavanje i ostanak u svom mjestu, poručio je Pelicarić.

Građanska inicijativa »Za rivu«

Još od 2015. godine započela je priča o novoj luci uz obalu u centru Sv. Filip i Jakovu. Mještani okupljeni u građansku inicijativa »Za rivu« pružili su otpor općinskom načelniku Zoranu Pelicariću Peci, tvrdeći da je čitav postupak donošenja Izmjena i dopuna UPU-a obalnog područja bio netransparentan. Pritom tvrde da bi luka bitno izmijenila dosadašnji karakter naselja kao turističkog mjesta uz more te se na neadekvatan način mjesto pretvara u urbano-lučko središte.
Prvi put uopće održano je prikupljanje potpisa za održavanje lokalnog referenduma u Sv. Filip Jakovu, odnosno u Općini. Međutim, usprkos dovoljno prikupljenih, valjanih 861 potpisa, referendum nije održan. Tako je odlučilo Ministarstvo uprave Republike Hrvatske, a potpisao tadašnji ministar Arsen Bauk te je Županijska lučka uprava na jesen 2019. godine objavila javnu nabavu za koncesionara ali nije bilo ni jedne službene ponude.
Inače, planirana koncesija za izgradnju i rekonstrukciju proteže se na ukupno 78.325 metara četvornih, od čega 14.445 metara četvornih kopnene površine i 63.880 metara četvornih morske površine, dok područje u obuhvatu planirane koncesije za pružanje usluga se proteže na ukupno 49.895,06 metara četvornih, od čega 7.885 metara četvornih kopnene površine i 42.010,00 metara četvornih morske površine (budući nautički dio luke).

Luka u dvije faze

Prva faza radova obuhvaća nautički dio luke otvorene za javni promet u funkciji prihvata jahti i brodica u tranzitu, te operativni dio luke u funkciji obavljanja lučkih djelatnosti priveza i odveza brodova u javnom pomorskom prijevozu te ukrcaj i iskrcaj putnika. Pružanje usluga upotrebe veza ovim putem omogućit će 126 priveznih mjesta na nautičkom dijelu lučkog područja luke. Koncesionar je dužan izgraditi nautički dio luke najkasnije 15 mjeseci od sklapanja Ugovora
Druga faza obuhvaća izgradnju operativnog dijela luke u linijskom obalnom pomorskom prijevozu ili povremenom obalnom pomorskom prijevozu te novoplanirani lučki bazen u funkciji komunalnog dijela luke za stalne vezove. Koncesionar je dužan izgraditi operativan i komunalni dio luke te isti predati u posjed davatelju koncesije najkasnije u roku od 24 mjeseca od dana sklapanja Ugovora o koncesiji.
Početni iznos stalnog dijela koncesijske naknade iznosi 99.790,12 kuna godišnje, odnosno 2 kune po metru četvornom zauzetog prostora. Studiju opravdanosti davanja koncesije izradio je Pomorski fakultet u Rijeci.

Izvor: Zadarski list