Kao dio obitelji mnogima: Filipijanske ​gerontodomaćice već pet godina u domovima i srcima korisnika...

Objavljeno: 13.11.2022

Gerontodo­maćice ulaze u kuće, ali i u živote potrebitih ljudi pokušavajući i trudeći se razumjeti svaki njihov problem i svaku bol što je vrijedno divljenja i iznimnog poštovanja, kazala je Nina Pedisić, koordinatorica programa “Zaželi” u Sv. Filip i Jakovu...

Općina Sv. Filip i Jakov (Babac, Donje Raštane, Gornje Raštane, Sikovo, Sv. Filip i Jakov Sv. Petar na Moru,Turanj,) u kojoj živi 4.461 stanovnik, prva je od 34 jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji, šest gradova i 28 općina, kojoj je u siječnju 2018. godine odobren i financiran projekt "Zaželi - program zapošljavanja žena" s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

- U tijeku je 3. faza projekata, kazao je Darko Mikas, voditelj projekta, viši stručni suradnik za razvoj i društvene djelatnosti općine Sveti Filip i Jakov.

Projekt "Zaželi - program zapošljavanja žena" Ministarstva rada i mirovinskog sustava sufinanciran je EU sredstvima u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

- Projekt "Zaželi" započeo je s četiri zaposlene žene - gerontodomaćice i 16 korisnika. Danas je zaposleno devet žena koje skrbe o čak 64 korisnika, istaknuo je Mikas.

Općina za primjer

U sve tri faze projekta "Zaželi" dodijeljeno im je bespovratnih sredstava u iznosu od 1.825.000,00 kuna.

- N,o to nije sve. U projekt se aktivno uključila Općina Sv. Filip i Jakov koja vlastitom odlukom dodatno sufinancira projekt iako im to nije bila obveza, već ih vodi osjetljivost za ljude u trećoj životnoj dobi, naglasio je Mikas.

Općina je u projekt "Zaželi" iz općinskog proračuna uložila preko 200.000,00 kuna, za nadoplatu plaća djelatnicama u iznosu od 1.000,00 kuna, 700 kuna čisto te 200,00 kuna mjesečno za potrepštine korisnicima.

- Općinski tim na čelu s Zoranom Pelicarićem - Pecom, načelnikom, smatrao je kako je plaća od 2.800 kuna premalena, nedostojna čovjeka. Donesena je odluka da se svakoj djelatnici doda bruto iznos od 1.100 kuna, odnosno 700 kuna neto te su plaće iznosile 3.500 kuna čisto, odnosno neto, kazao je Darko Mikas.

U prvoj fazi koja je trajala 30 mjeseci dodijeljeno je bespovratnih sredstava u iznosu od 917.952,42 kuna. Druga je faza iznosila 457.100,00 kuna i trajala je 18 mjeseci. Odobrena bespovratna sredstva aktualne treća faza su 437.00,00 kuna. Projekt traje osam mjeseci, do ožujka 2023. godine.

Na prvom mjestu čovjek

- Projekt na prvo mjesto stavlja čovjeka, odnosno ljude kojima je pomoć najpotrebnija. Pristup je vrlo individualan. Svaka osoba kod koje se ide ima različite potrebe i navike, kazala je Nina Pedisić, koordinatorica projekta "Zaželi", dok je Milka Milat koordinatorica za medicinske usluge...

Projekt u 3. fazi zapošljava devet žena: Slavicu Mandić, Iku Ikić Gulan, Zvijezdanu Matešić, Evelinu Birkić, Snježanu Brkić, Dragicu Katuša, Ivanu Kapitanović, Paolu Eškinja i Željku Fantina, koje marljivo brinu za potrebe 64 krajnjih korisnika projekta.

- Projekt omogućuje jednostavnije, zdravije i sretnije življenje što ujedno utječe na prevenciju prerane institucionalizacije, naglasila je koordinatorica Nina.

Djelatnice imaju plaću u iznosu od 3.750,00 kuna što je minimalna neto plaća za 2022. godinu u Hrvatskoj.

- Žene redovno obilaze svoje korisnike te im pomažu s održavanjem čistoće kućanstva, pripremom obroka, oblačenjem i obavljanjem osobne higijene, obavljaju nabavku namirnica i lijekova, plaćanje računa, odlazak do liječnika, obilazak groblja, pomažu u ostvarivanju različitih prava..., rekla je Pedisić.

Mnogima od korisnika, dodala je Pedisić, gerontodomaćice su kao dio obitelji.

- Ne smijemo zaboraviti na tako jednostavnu stvar kao jedan obični razgovor, druženje uz kavu. To je za mnoge korisnike često najbitnije, naglasila je Pedisić.

Životno potrebitima neophodna pomoć

Gerontodomaćica je plemenito zanimanje. Štoviše, istaknula je Pedisić, svaka osoba koja je odlučila svoje vrijeme i svoj život podrediti i posvetiti za druge vrijedna je divljenja i iznimnog poštovanja.

- Kao što je rekla jedna naša korisnica - to je posao u kojem ljudima ulaziš u kuće, ali i u živote pokušavajući i trudeći se razumjeti svaki njihov problem i svaku bol. Kroz neko vrijeme to više ne doživljavaš kao posao, već svaku tu kuću obilaziš kao svoj drugi dom, objasnila je Pedisić.

Zadarski tjednik je s dvije gerontodomaćice, Ivanom Kapitanović i Ikom Ikić Gulan te voditeljicom Ninom obišao četiri od 64 domaćinstava, za više sada nije bilo vremena: Mariju Deković (78), Katicu Deković (65) i Šimu Dekovića (71) u Turnju te Mariju Colić (83) u Sv. Petru.

Zbog starosti i bolesti svi su manje ili više radno nesposobni, ali su vedrog duha, uopće se ne tuže, svi u superlativima govore o obitelji i gerentodomaćicama, zadivljujuće.

- Kod dolaska najbitnije nam je da ih nađemo žive i zdrave, slijedi razgovor, dogovor o potrebama za taj dan. Svatko nosi svoj križ, ali korisnici imaju životnu energiju koja kod dobronamjernika izaziva emocije i empatiju, sukus je odgovora Ike i Ivane.

Dosad je kroz program "Zaželi" u Hrvatskoj posao našlo više od 15.000 žena, čime je osigurana skrb za više od 50.000 potrebitih.

- Sinko, Bog ih blagoslovio, sve vas i tko ih mi je poslao. Gdje bih ja bez njih, kaže 78-ogodišnja baka Marija Deković koja je već 50 godina udovica, od 28. godine života.

"Velika fala, sam ih je Bog posla"

Baka Marija ima dvoje djece. Jedno je već 30 godina u bolnici, a drugo u Zagrebu i dođe često.

- Mirovina mala, tek 2.000,00 kuna, a treba za hranu, komunalije i drva za zimu. A što drugo, treba biti pozitivan, poručila je baka Marija kojoj je za hodanje potreban štap.

Susjeda joj je 65-ogodišnja Katica Deković, koja je po prvi put u programu "Zaželi".

- Sam nam ih je Bog poslao. Njihova mi je pomoć ka‘ mana Božja. Sad kad sam se naučila i ne znam kako bih više bez moje Ivane, kazala je baka Katica, čija djeca žive u Slavoniji.

Podalje živi 71-ogodišnji Šime Deković, udovac čiji je sin u inozemstvu.

- Zeza me prostata, al‘ se ne dam. A što reći o pomoći žena u projektu, kud bi mi bez njih. Marljive su i radišne, prepune empatije, svaka im čast, poručio je barba Šime. U Svetom Petru kod istoimene crkvice živi 83-ogodišnja baka Marija Colić, koja je sa 30 godina života ostala udovica, prije 52 godine, 1970. umro je suprug Jakov.

- Kako je naša Ika po zanimanju frizerka, imamo i besplatne frizure, imala "sriću ciloga svita", kazala nam je za Zadarski tjednik, vitalna baka Colić, čiji sin s obitelji živi na otoku Pagu...

Izvor: Zadarski tjednik