Izložba "KAP NA DLANU" u kinu Sv. Filip i Jakov

Objavljeno: 18.12.2021

Kap na dlanu je trogodišnji interdisciplinarni projekt Uo Irida na temu vode. U njemu se prožimaju suvremeni ples, suvremena i tradicijska glazba, vizualne umjetnosti, etnologija, mitologija i arheologija.


18. prosinca 2021. održana je multimedijalna izložba Kap na dlanu Umjetničke organizacije Irida u DKC-u Kino Sv. Filip i Jakov.

Kap na dlanu je trogodišnji interdisciplinarni projekt Uo Irida na temu vode. U njemu se prožimaju suvremeni ples, suvremena i tradicijska glazba, vizualne umjetnosti, etnologija, mitologija i arheologija.

„U ovoj godini istražili smo prirodne izvore našeg kraja kao i izvore lokalne kulturne baštine vezane za vodu. Rezultat istraživačke godine je multimedijalna izložba koja prikazuje lokalnu prirodnu i kulturnu baštinu. Izložba prikazuje vrela, bunare, hidrogeološke i povijesne karte s područja biogradsko-zadarskog priobalja i Ravnih kotara, informativne table o lokalnoj kulturnoj baštini i arheološkim nalazištima i četiri video projekcije sa plesnim filmovima koji interpretiraju pojavu vode, oživljavajući zanimljive lokalitete, tradicijske običaje i glazbu, stare mitske i narodne priče”. - Lucija Mikas i Anđela Bugarija

Cilj projekta je promocija lokalne prirodne i kulturne baštine te ukazivanje na dragocjenost vode i važnosti njezine zaštite kao bitnog prirodnog resursa, s pozivom da je čuvamo kao kap na dlanu.

Produkcija: Umjetnička organizacija Irida; umjetničko vodstvo i realizacija: Lucija Mikas i Anđela Bugarija; izvedba: Anđela Bugarija, Lucija Mikas, Kristina Lisica; kamera, montaža i fotografija: Srđan Babić; glazba: Ivar Roban Križić, Marija Proročić, Donato Wharton; stručna suradnica – etnologija i mitologija: dr. sc. Lidija Bajuk; stručna suradnica – arheologija: dr. sc. Katarina Batur.

Ovaj program sastavni je dio projekta Platforma za Kino, sufinanciran sredstvima Zaklade Kultura Nova. Pokrovitelji programa su Zadarska županija, Općina Sv. Filip i Jakov, Turistička zajednica Sv. Filip i Jakov, Udruga Napredak, Zadarska županija i Zaklada Kultura Nova.