Internet “revolucija” u Općini Sv. Filip i Jakov: Sinergija Sv. Filip i Jakova, Sukošana, Škabrnje i Galovca za širokopojasni internet tzv. “autocestu budućnosti”

Objavljeno: 04.08.2020

Dostupnost širokopojasnog pristupa internetu predstavlja jedan od ključnih preduvjeta za daljnji razvoj gospodarstva i unaprjeđenje društva u cijelosti

Posljednje dvije godine Općina Sv. Filip i Jakov, zajedno s partnerima općinama Galovac, Sukošan i Škabrnja, provodi pripremu projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu. Projekt podrazumijeva izgradnju širokopojasne telekomunikacijske mreže temeljene na tehnologijama kojima će se osigurati brzi i ultrabrzi pristup svim korisnicima koji se nalaze unutar obuhvata projekta tj. područja navedenih jedinica lokalne samouprave.

Nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, objavilo listu od 21 prihvatljivog prijavitelja druge faze natječaja za “Plan razvoja širokopojasnog interneta”, projekt “Razvoj širokopojasne infrastrukture na području Općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja” postao je jedini takav projekt u Zadarskoj županiji.

“Općina Sv. Filip i Jakov se u ovaj projekt uključila kako bi svim stanovnicima ovog područja omogućiti brz i kvalitetan internet, koji će definitivno biti prijeko potreban zbog svakodnevnog razvoja telekomunikacija i brzine digitalne transformacije kojom se kreće naše društvo u cjelini. Vjerujem da ćemo ovim projektom osigurati dostupnost interneta i bolju uslugu svim mještanima”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Također, projektni prijedlog prošao je treću i posljednju fazu predmetnog postupka dodjele bespovratnih sredstava te je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo odluku o financiranju projektnog prijedloga, u iznosu od  35.798.265,63 kuna bespovratnih sredstava koji predstavljaju državnu potporu.

“Nakon što smo uspješno prošli prvu i drugu fazu u kojima se odlučivalo hoće li se i na kojem području ulagati u izgradnju širokopojasnog pristupa, Općina Sv. Filip i Jakov  zajedno s partnerima općinama uspješno je prošla i treću fazu ovog projekta. Također, važno je naglasiti da će jedinice lokalne samouprave biti vlasnici mreže, a ne operateri, što će lokalnim jedinicama u navedenom projektu dugoročno osiguravati prihode. Konačni cilj je brži, kvalitetniji i jeftiniji pristup internetu“, rekao je Zoran Pelicarić.

Uručeni ugovori vrijednosti 270,6 milijuna kuna

Ministrica Nataša Tramišak tako je prije nekoliko dana svim korisnicima uručila ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“ ukupne vrijednosti 270,6  milijuna kuna.

Riječ je o pozivu kojim se povećava nacionalna pokrivenost pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) ulaganjem u područja bez širokopojasne infrastrukture i bez dovoljnog tržišnog interesa. U okviru ovog poziva zaprimljena je 21 prijava ukupne vrijednosti 668,82  milijuna kn za koje je SAFU proveo provjeru prihvatljivosti projekta i aktivnosti te se očekuje skoro potpisivanje svih preostalih ugovora. Ministrica je uručila ugovore vrijedne 270,6 milijuna kuna, a njihovom realizacijom omogućiti će se stanovnicima i poslovnim subjektima ovog projekta uvjeti kakvi su dostupni u urbanim i najrazvijenim područjima.

Ujedno zahvalila je svima što su došli na svečano uručivanje ugovora i izrazila njihovu važnost kako za ministarstvo i korisnike, tako i za državu.

“Kao što i znate u samom programu Vlade RH, stavljen je jasan fokus i važnost na digitalizaciju. Korištenje sredstava EU treba biti upravo u tom smjeru, kako bismo i na taj način napravili digitalnu transformaciju, ali i potaknuli rast i razvoj gospodarstva svih dijelova Hrvatske“, rekla je ministrica Tramišak.

Veliki korak za drugi kvartal 21. stoljeća

Dostupnost širokopojasnog pristupa internetu predstavlja jedan od ključnih preduvjeta za daljnji razvoj gospodarstva i unaprjeđenje društva u cijelosti, što pokazuje nastojanje usmjerenja Općine Sv. Filip i Jakov i drugih uključenih općina da neprestano postaju bolja i sretnija mjesta za život svih svojih stanovnika.

“Širokopojasni internet, projekt na kojem Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerskim općinama radi već neko vrijeme, revolucionarni je projekt, veliki korak za drugi kvartal 21. stoljeća, u kojem će optička mreža i turbo brzi internet doći u svaku kuću. Predviđeni početak izgradnje je tijekom 2021., uz završetak izgradnje do sredine 2023., a početak operativnog rada mreže do kraja 2023. godine“, rekao je Zoran Pelicarić.

Popis uručenih ugovora:

A1 HRVATSKA, Plan razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u Gradu Solinu, 7.499.198,50 kn
A1 HRVATSKA, Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Ivanić-Grada, 36.049.669,06 kn
A1 HRVATSKA, Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Kaštela, 51.561.847,93 kn
GRAD GOSPIĆ, Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje grada Gospića, grada Otočca i općine Plitvička Jezera, 75.091.365,14 kn
OPĆINA SUKOŠAN, Razvoj širokopojasne infrastrukture na podruju Općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja, 35.798.265,63 kn
OPĆINA DONJA VOĆA, Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija  Donja Voća, 64.570.269,81 kn

 

 

 

Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Eruropske unije

Izvor fotografija:www.racunalo.com, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Eruropske unije