Infrastrukturni radovi na Rabatinu vrijedni milijun eura

Autor: Zadarski list
Izvor fotografije: Zadarski list
Objavljeno: 08.01.2020.

Na Rabatinu će se osim 24 POS-ova stana graditi i 60 stambenih objekata

U povodu božićno-novogodišnjih blagdana predstavnici čelništva Općine Sv. Filip i Jakov i ravnateljica osnovne škole obišli su veliko gradilište na Rabatinu gdje se za 24 POS-ova stanova, 60 stambenih objekata i osnovnu školu radi komunalna infrastruktura. Prethodno su u Sv. Petru kod škole službeno otvorili novoizgrađeno dječje igralište.
- Sveukupni trošak dječjeg igrališta je oko 70.000 kuna, kazala je Nikolina Pedisić, upraviteljica Vlastitog pogona Općine Sv. Filip i Jakov.

Kvalitetni rad Vlastitog pogona

Veliku većinu radova izuzetno kvalitetno profesionalno je odradio Vlastiti pogon.
- Postavljanja javne rasvjete odradio je Marex Elektrostroj d.o.o. Zadar, anuliranje drvenog stupa HEP d.o.o., potporne zidove zidarski obrt Ivan iz Sv. Petra. Za potrebe zatrpavanja temelja, nasipanja i ravnanja unutrašnjosti igrališta od Gomilice j.d.o.o. unajmljen je mali bager, kazala je Nikolina Pedisić, istaknuvši kako su na zamolbu Gordane Kurtov, ravnateljice osnovne škole, izvršili i ravnanje terena oko dječjeg igrališta.


»Općina osigurava komunalnu infrastrukturu u minimalno istoj vrijednosti kao što je vrijednost zemljišta, budući da se u većini slučajeva radi o komunalno neuređenom i neopremljenom zemljištu«

Josipa MRKIĆ

Općina Sv. Filip i Jakov probleme nedostatka vlastitog zemljišta rješava na način da država daruje zemljište, poput zemljišta na Rabatinu.
- Općina osigurava komunalnu infrastrukturu u minimalno istoj vrijednosti kao što je vrijednost zemljišta, budući da se u većini slučajeva radi o komunalno neuređenom i neopremljenom zemljištu, kazala je Josipa Mrkić, zamjenica načelnika.
Infrastrukturni radovi na Rabatinu su u tijeku i iznose milijun eura ili 7,4 milijuna kuna.
- Kroz POS-ov program Rabatin u suradnji s ministarstvom osiguravamo potrebnu infrastrukturu, priključak na kanalizaciju, vodu i struju. Formiraju se putevi, kolnici, nogostupi s javnom rasvjetom, kazala je Mrkić.

Na Rabatinu dječji vrtić, vatrogasni dom, Općina

Kako je Općina osigurala zemljište, a osigurava i svu potrebitu infrastrukturu, cijena stana po metru četvornom bit će do 1.100 eura.
- Na Rabatinu će se osim 24 POS-ova stana graditi i 60 stambenih objekata, a na sustav odvodnje priključit će se i osnovna škola, naglasila je Mrkić.
U konačnici će trebati izgraditi dvije trafostanice čija procijenjena vrijednost iznosi 20 milijuna kuna.
- Izgradnja POS-ovih stanova je jedan od koraka unutar demografske obnove. Nakon izrade glavnog projekta i ishođenja građevinske dozvole izgradnja stanova započela bi pred početak ljeta iduće godine, najkasnije na jesen, kazao je općinski vijećnik, Marin Colić, predsjednik općinskog HDZ-a, direktor Komunalca d.o.o. Biograd na Moru.
Na natječaj za 24 POS-ova stana na Rabatinu javilo se 70 kandidata, konačna lista broji 57 kandidata. A tko će useliti u stan odlučit će banka na temelju kreditne sposobnosti kandidata.
- Ovdje gore preko puta na Rabatinu će se graditi i novi dječji vrtić, vatrogasni dom, nova općinska zgrada, centar izvrsnosti i drugo, poručio je Colić.