Grad Biograd i općina Sv. Filip i Jakov ugostili domoljuba Antona Kikaša i prikazali film o njegovoj ratnoj misiji - “Nisam se bojao umrijeti“

Objavljeno: 06.02.2019

Film Jakova Sedlara, “Nisam se bojao umrijeti“ , govori o veličanstvenoj misiji hrvatskog iseljenika i domoljuba Antuna Kikaša, kojega je 1991. godine, zajedno s avionom punim oružja namijenjenog obrani Hrvatske, u zagrebačkoj zračnoj luci zarobila protuhrvatski nastrojena jugoslavenska vojska

U kino dvorani u Sv. Filipu i Jakovu u utorak u 18.00 h održala se projekcija filma "Nisam se bojao umrijeti" autora Jakova Sedlara. Film iznosi detalje domoljubne misije hrvatskog iseljenika Antuna Kikaša koji je 1991. pokušao naoružati i pomoći Hrvatskoj. Tim povodom, Antuna Kikaša primio je gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez, te su na gradskom groblju skupa položili vijence za sve hrvatske poginule branitelje. Također, polaganje vijenaca skupa s načelnikom općine Sv. Filip i Jakov Zoranom Pelicarićem i predsjednikom općinskog vijeća Igorom Pedisićem, održalo se i u centru Sv. Filipa i Jakova, odmah kraj spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

“Grad Biograd i Sv. Filip i Jakov prepoznali su Antona Kikaša kao jednog od najvećih živućih hrvatskih domoljuba, a kao dokaz tome, organizirali smo održavanje projekcije dokumentarnog filma o njemu, koji u režiji Jakova Sedlara i scenariju Hrvoja Hitreca nosi naziv "Nisam se bojao umrijeti -domoljubna misija Antona Kikaša“, rekao je Ivan Knez, gradonačelnik grada Biograda.

Prigodne riječi prilikom polaganja vijenaca imao je i junak ove priče Anton Kikaš:

“Na ovaj način i ovim filmom odajem počast svim poginulim hrvatskim braniteljima koji su položili svoj život na oltar domovine. Počivali u miru i neka im je vječna slava“, rekao je Antun Kikaš.

Veličanstvena ali i opasna misija

Film, čija su se projekcija i prigodni program održali nakon polaganja vijenaca, govori o veličanstvenoj misiji hrvatskog iseljenika i domoljuba Antuna Kikaša, kojega je 1991. godine, zajedno s avionom punim oružja namijenjenog obrani Hrvatske, u zagrebačkoj zračnoj luci zarobila protuhrvatski nastrojena jugoslavenska vojska. Cilj filma je evociranje uspomena i učvršćivanje istine o vremenu i događajima vezanih za hrvatsko državno osamostaljenje i obranu Republike Hrvatske od velikosrpske agresije. Dvorane na projekcijama su bile krcate svugdje u Republici Hrvatskoj, ali i na hercegovačkiom projekcijama održanim u Mostaru, Širokom Brijegu i Međugorju.

“Ovaj film je nastao na temelju istinitog događaja s početka veliko srpske agresije na Republiku Hrvatsku. On govori o ljudima koji su prije dvadeset i pet godina kovali sudbinu mlade hrvatske države, tog tisućljetnog sna hrvatskog naroda“, istaknuo je na početku programa voditelj Zdravko Vladanović, ujedno organizator događaja i suradnik gosp. Kikaša.

Fabula filma koje se događa na tri kontinenta, Sjevernoj Americi, Africi i Europi, sažeta u skoro dva sata, usredotočuje se na donacije oružja hrvatske zajednice Toronta, Ministarstva unutarnjih poslova i Zbora narodne garde Republike Hrvatske, vrativši u sjećanje potresne događaje s početka velikosrpske agresije na golemi dio hrvatskoga teritorija.

“Film govori o junačkoj hrabrosti hrvatskih branitelja iz čije prolivene krvi danas raste trava i na čijoj se žrtvi izdigla hrvatska sloboda. On govori o hrvatskoj zajednici u Torontu, a osobito o hrvatskom iseljeniku koji je te davne 1991. godine tako snažno i trajno obilježio hrvatsko državno osamostaljenje i obranu ustavno pravnog poretka Republike Hrvatske“, rekao je Zdravko Vladanović.

Dokumentirana dosad nepoznata povijest

Uz izvrsnu glumačku postavu, Andreja Dojkića u glavnoj ulozi – Kikaša, Armanda Assantea u ulozi Paula, engleskoga trgovca oružjem, Božidara Alića, Dragana Despota, Duška Gojića i ostale – scenarist Hrvoje Hitrec i redatelj Sedlar rekonstruirali su javnosti nepoznate detalje dramatične ratne zrakoplovne zgode višestrukoga sretnoga ishoda iz Domovinskog rata, koju im je vjerodostojno prenio sam Kikaš.

“Jakov Sedlar, redatelj i dogogodišnji prijatelj s kojim se družim i surađujem na realizaciji velikog broja filmova, dugo me je nagovarao da napravimo ovaj film. Željeli smo napraviti jednu domoljubnu priču ne samo za mlade i buduće naraštaje nego kroz englesku verziju filma pokazati cijelom svijetu kolika je snažna naša ljubav prema Hrvatskoj“, kazao je Anton Kikaš.

Krajem ljeta te davne 1991. godine., zajedno s boingom 707 Ugande Airlines s blizu 20 tona hrvatskoj nedostajućeg oružja, u zagrebačkoj zračnoj luci zarobila ga je protuhrvatski nastrojena Jugoslavenska narodna armija, da bi na robiji, u mračnim tamnicama srbijanskog zatvora u Beogradu, nastala pjesma Duša mi se tiho gasi, koju je svim prisutnima pročitao pjesnik Ante Nedomir Tadiš Šutra.

Iz životopisa Antona Kikaša: “Kada se u ljeto 1991. godine nad Hrvatskom nadvila avet rata, Kikaš je odlučio pomoći Domovini i svome narodu, koji se nije imao čime braniti od agresora. Uz novčanu pomoć hrvatske zajednice Toronta, stavljajući život na kocku, zrakoplovom iz Južno Afričke Republike dopremio je avionom Boing 707 oružje na aerodrom u Zagreb, koje je bivša jugo-armija prisilno zaplijenila, jer u to vrijeme 31. kolovoza još nije bio uveden embargo na uvoz oružja. Njega su pod torturom odveli u vojni zatvor u Beograd, gdje je tri mjeseca odležao u samici, da bi nakon toga bio razmijenjen za uhićenoga generala jugo-armije Aksentijevića. Neke od njegovih pjesama motivirane su tim zbivanjima.“

Doprinos iseljene Hrvatske

Kikaš je ispričao kako je cijela njegova domoljubna misija počela u srpnju 1991. godine kada je saznao da hrvatski policajci oružje moraju nabavljati na crno te istaknuo doprinos iseljene Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata. 

“Film prikazuje samo jedan mali dio strahota koje nam je agresor nemilosrdno nanio te značajan prinos Domovinskom ratu cjelokupne iseljene Hrvatske, od Australije preko Europe do Sjeverne i Južne Amerike“, govori Kikaš.

“Sjedinjen u zajedništvu domovinske i iseljene Hrvatske, do kraja predan od roditelja naučenim uzvišenim slobodarskim težnjama svoga naroda, ljudsku hrabrost pokazao je čovjek kojemu veliko hrvatsko srce više od četrdeset godina kuca u dalekoj Kanadi. Prije više od četvrt stoljeća zadivio nas je svojom misijom i ohrabrio svojom žrtvom, a večeras nas je u blagodatima hrvatske slobode okupio ovdje u kino dvorani u Sv. Filipu i Jakovu i zbog toga njegovo ime izgovaramo s velikim poštovanjem“, rekao je Vladanović.

Na promociji ovoga dokumentarnog filma o domoljubnoj misiji, te priči koja je napokon dobila svoj oblik kroz filmski medij, nazočio je veliki broj građana. Također, promociji je nazočio i načelnik općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

“Izuzetno mi je drago da smo ovim putem ugostili velikog domoljuba i borca za slobodu hrvatskog naroda, gospodina Antona Kikaša“ rekao je Pelicarić.

Na kraju projekcije svi uzvanici su dobili primjerak filma te bili pozvani na prigodni domjenak u predvorju kino dvorane Sv. Filip i Jakov.

“Hvala gospodinu Kikašu što nas je večeras okupio. Hvala našim pokroviteljima, gradonačelniku Grada Biograda na Moru gospodinu Ivanu Knezu i načelniku Općine Svetog Filipa i Jakova Zoranu Pelicariću, a veliko hvala i suorganizatoru, Udruzi hrvatskih ratnih veterana Hrvatski domobran- Ogranak Zadar“, zahvalio se na kraju Vladanović.