Filipjanski komunalni pogon - po EU standardima!

Objavljeno: 13.11.2022

Radi učinkovitijeg i jeftinijeg rada, kupili novu mehanizaciju i obnovili vozni park...


Komunalni pogon Općine Sv. Filip i Jakov broji 11 djelatnika, na čelu s voditeljem Ivanom Kadijom.

Zajedno s dvoje čistača i šest sezonskih čistača skrbe o komunalnoj infrastrukturi u sedam općinska naselja (Babac, Donje Raštane, Gornje Raštane, Sikovo, Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj) u kojima živi oko 4.500 stanovnika.

- U cilju učinkovitijeg i znatno jeftinijeg rada, velikih ušteda za potrebe komunalnog pogona kupili smo novu mehanizaciju i obnovili vozni park, kazao je načelnik Zoran Pelicarić - Peco.

Kupljena je moderna dizalica s košarom za održavanje javna rasvjete i hortikultura. Podvozje je IVECO s nadogradnjom Hidraulike Kurelja d.o.o. Donja Stupica.

Dizalica “teška” 70.000 eura

- Vrijednost dizalice s košarom iznosi 70.000 eura plus PDV, odnosno 630.000 kuna, saznajemo od Pelicarića.

Prethodno su kupljeni novi kombi Dacia, kamion Renault, moderan traktor Zetor s malčerom, traktorske četke za čišćenje pločnika, cesta i staza, kao i prikolica od 11 tona nosivosti. Kupljen je i rovokopač-utovarivač, tzv. kombinirka te sjeckalica, freza, brod.

- Uz prilagodbu ekonomskoj situaciji, odlučili smo se na ovaj potez budući da se prostor Općine rasprostire na 47,3 kilometara četvorni, govori Pelicarić.

Podsjetimo, prije šest ili sedam godine općinska uprava raspolagala je starijim vozilima osobnim automobilom Fiat te manjim kamionom Volkswagen.


- Sve će to itekako smanjiti općinske troškove, ističe Pelicarić.

Naime, sve se teže, kaže on, mogu pratiti troškovi održavanja puteva, prometnica, groblja, plaža, zelenih površina, dvorišta crkvi, košnji travi, sadnje cvijeća, dovoza i odvoza materijala, iskopa…

Katice za sve

- Ako koristimo vanjske izvođače, to onda bude preskupo. Zato smo se i odlučili imati svoje strojeve kako bismo uredili zapušteno zemljište i pružili uslugu vlasnicima terena po povoljnoj dvostruko ili čak trostruko nižoj cijeni od one na tržištu, objašnjava Pelicarić.

Žitelji zovu komunalnog redara ili izravno u komunalni pogon kad uoče građevinske, urbanističke, prometne ili ekološke probleme. Bez obzira na vrstu dojave, komunalci izlaze na teren, provjere o čemu se radi i nastoje riješiti aktualne probleme.

- Iako često nismo nadležni za neke probleme naših općinskih žitelja, trudimo se žurno intervenirati ljudstvom i vlastitom mehanizacijom, ali i savjetima pomoći im da ih riješe na najbrži mogući način, naglašava Ivan Kadija, prvi filipjanski komunalac.

Osnovano trgovačko društvo

Komunalci, osim što brinu o čistoći i sportskim terenima, stalno su u ispomoći Dječjem vrtiću Cvit i Cvitić, Turističkoj zajednici, osnovnoj školi.

- U ljetnoj sezoni nemamo fiksno radno vrijeme, kaže Kadija

Osnovalo se i trgovačko društvo Rogovo d.o.o. za turizam i usluge.

- Ono će se brinuti za parkiranje, bove, izvlačenje brodova, a može se baviti ugostiteljstvom, hotelijerstvom i trgovinom, govori Pelicarić.

Izvor: Zadarski tjednik