Filipjakov u velikim pripremama za povlačenje EU novca

Objavljeno: 02.07.2013

Glavu gore, nema mjesta strahu. Općina je na nogama, u velikim smo pripremama za povlačenje sredstava iz fondova EU, nadahnuto je govorio načelnik Zoran Pelicarić Peco prekidan burnim pljeskom i ovacijama nazočnih na rivi

Veličanstveno, s točno 28 bengalki koje su simbolizirale 28 država Europske unije Općina Sv. Filip i Jakov, vjerojatno jedina manja jedinica lokalne samouprave u Lijepoj Našoj, proslavila je ulazak Republike Hrvatske u europsku asocijaciju država.

10, 9, 8, 7,... s pozornice na rivi odbrojavali su voditeljica Sanda Radiković i načelnik Zoran Pelicarić Peco.

Dok je ulazak u EU u Zadarskoj županiji prošao bez euforije u Filipjakovu je bio pravi spektakl. Točno u ponoć s nedjelje na ponedjeljak, u noći s 30. lipnja na povijesni 1. srpnja, gorjela je filipjanska riva. Bengalke u rukama 28 mladića na zidu rive i pjesma, skandiranje nazočnih: Europa, Europa, Hrvatska, Hrvatska! Peco, Peco, javi se, javi se! 

- Neki su skeptični, neki bi i da na referendumu nisu ni zaokružili ZA za EU. Među ljudima postoji mala doza straha i zrnce tuge, međutim, moramo biti optimistični zbog naših mladih generacija. Glavu gore, nema mjesta strahu. Općina je na nogama, u velikim smo pripremama za privlačenje sredstava iz fondova EU, nadahnuto je govorio Pelicarić prekidan rijetko viđenim burnim pljeskom i ovacijama nazočnih na rivi i na ljetnim terasama obližnjih kafića, svi na nogama.

Bio je to vrhunac prigodnog programa, nedostajali su tek taktovi Beethovenove "Ode radosti".

Pritom je iznio uvjerenje da će upravo mladi biti najagilniji u povlačenju sredstava iz fondova EU namijenjenih obrazovanju i zapošljavanju, zbog prirodne sklonosti umrežavanju, međunarodnim partnerstvima i, naravno, znanju stranih jezika.

- Kao najveću prednost svakako treba istaknuti jedinstveno tržište rada i slobodu kretanja ljudi, roba i usluga. Mlađe osobe puno su mobilnije te će upravo mladi ljudi najviše biti u 'pokretu', naglasio je.
 

http://www.zadarskilist.hr/clanci/02072013/filipjakov-u-velikim-pripremama-za-povlacenje-eu-novca