Filip Dražić (Kotar Net): "Na područje Sv. Filip i Jakova uskoro stiže najbrži mogući internet; do početka turističke sezone završeni su svi građevinski radovi"

Objavljeno: 21.07.2023

Dostupnost širokopojasnog pristupa internetu predstavlja jedan od ključnih preduvjeta za daljnji razvoj gospodarstva i unaprjeđenje društva u cijelosti, što pokazuje nastojanje usmjerenja pokretača projekta da neprestano postaju bolja i sretnija mjesta za život svih svojih stanovnika.

Na području općine Sv. Filip i Jakov u tijeku su radovi na projektu izgradnje širokopojasne infrastrukture tj. brzog interneta koja obuhvaća i područja Općine Galovac, Sukošan i Škabrnje. Projekt se provodi unutar Okvirnog nacionalnog programa razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa te državnih potpora namijenjenih razvoju infrastrukture širokopojasne infrastrukture u RH.

Riječ je o pozivu „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“ ukupne vrijednosti 270,6 milijuna kuna kojim se povećava nacionalna pokrivenost pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) ulaganjem u područja bez širokopojasne infrastrukture.

Projekt provodi trgovačko društvo „Kotar net d.o.o.“ koji je u suvlasništvu svih JLS-ova u projektu te je zadužen za upravljanje i održavanje mreže izgrađene u projektu, te se preko Kotar Neta kao operatora tijekom provedbe projekta ugovara korištenje postojeće kabelske kanalizacije HT-a i postojećih stupova niskonaponske mreže HEP ODS-a.

Sve o trenutnom tijeku radova na širopojasnom intenetu na području općine Sv. Filip i Jakov i drugih općina rekao nam je član uprave KOTAR NET Filip Dražić.

"Radovi se odvijaju planiranom i jednakom dinamikom u sva četiri mjesta a do početka turističke sezone završili smo sve građevinske radove u mjestima gdje je postojala infrastruktura za polaganje kablova. Ostao je za odraditi još mali dio u Sv. Filipu i Jakovu (cca 1000 metara kabla) što ćemo odraditi u rujnu. Trenutno se odvijaju monterski radovi tj. postavljanje kablova u postojeće cijevi i za koje nema zapreke što se tiče turističke sezone", kaže Filip Dražić te dodaje:

"Ovi radovi na poboljšanoj infrastrukturi odvijaju se po D modelu, što znači da su samo četiri slična projekta odobrena na nivou države. D model konkretno znači da Općine kao investitori grade mreže koje će po završetku radova ostati u njihovom vlasništvu.

Dostupnost širokopojasnog pristupa internetu predstavlja jedan od ključnih preduvjeta za daljnji razvoj gospodarstva i unaprjeđenje društva u cijelosti, što pokazuje nastojanje usmjerenja pokretača projekta da neprestano postaju bolja i sretnija mjesta za život svih svojih stanovnika.

"Ugradnjom optičkih kablova, dakle zamjenom bakrenih žica HT-a, stanovnici i njihovi gosti dobit će najbrži mogući internet, što znači da će imati najmoderniju tehnologiju. Što će ujedno značiti i veliki napredak za sva djelovanja na području općina", kaže Filip Dražić.
Vrijednost projekta je 51.257.449,78 kn i sufinancira se bespovratnim sredstvima iz EU fondova s udjelom od 72,38%. Završetak projekta planiran je do kraja 2023.

"Trenutne smetnje i spora internetska veza na ovom području nemaju veze s našim radovima jer je riječ o potpuno odvojenim radovima . Ovaj revolucionarni projekt vrijedan je 50 milijuna eura i bit će završen najkasnije do kraja ove godine", kaže Filip Dražić.

Digitalna transformacija

U samom programu Vlade RH, stavljen je jasan fokus i važnost na digitalizaciju. Korištenje sredstava EU ide u tom smjeru, kako bi se na taj način napravila digitalnu transformacija, ali i potaknuo rast i razvoj gospodarstva svih dijelova Hrvatske.

"Vrhunska razina kvalitete optičkih komunikacija ključna je za razvoj budućih digitalnih usluga i aplikacija u svim vertikalama uključujući (ali ne ograničavajući se na) zabavu, obrazovanje, rad kod kuće, korporativne usluge, pametne gradove i zdravstvo. Uz povećanu učinkovitost koja potiče veće inovacije, dokazano je da brzi širokopojasni pristup ne pokreće samo zadovoljstvo potrošača već i nacionalne ekonomske pokazatelje, s dodatnim rastom BDP-a od 0,25–1,5% za svakih 10% povećanja penetracije širokopojasnog pristupa u kućanstvima i povećanje BDP-a od 3% za udvostručenje brzine", kaže stručnjak Gorden Knezović s portala mreža.bug.hr.

Izgradnjom svjetlovodne mreže na području Općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja, poslovni i javni korisnici ostvarit će tako mogućnost pouzdanog i brzog pristupa internetu s brzinama od najmanje 100 megabita po sekundi (Mbit/s) do 1 gigabita po sekundi (Gbit/s) i više.

“Općina Sv. Filip i Jakov se u ovaj projekt uključila kako bi svim stanovnicima ovog područja omogućiti brz i kvalitetan internet, koji će definitivno biti prijeko potreban zbog svakodnevnog razvoja telekomunikacija i brzine digitalne transformacije kojom se kreće naše društvo u cjelini. Vjerujem da ćemo ovim projektom osigurati dostupnost interneta i bolju uslugu svim mještanima”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.


Izvor: BNM PORTAL