“Fešta od maraške“ uspješno održana u Sv. Filipu i Jakovu

Objavljeno: 08.07.2019

U samom centru mjesta na trgu „Na vr'sela“ u Sv. Filipu i Jakovu tako su se u jednoj posebnoj rustikalnoj scenografiji kroz izložbu starih fotografija koja se provlačila i kroz ulicu „Kuntrata“ i „Iza sela“, uključivali mještani i turisti u priču o maraški

 

Etno-gastro manifestacija MARAŠKA FEST - „Fešta od maraške“ u prošlu se subotu po prvi put održala u Sv. Filip i Jakovu, a cilj manifestacije je bio prikazati način berbe i ponuditi proizvode od maraške i to turistički valorizirati budući da za to postoje sve povijesne i druge pretpostavke.

Naime, proizvodnja likera Marascino pokrenuta je u Zadru 1821.godine. Girolamo Luxardo je iz Genove upućen u Zadar 1817. godine kao konzul Kraljevine Sardinije, a njegova supruga Maria Canevari sa svoje četvero djece, posvetila se kućnoj proizvodnji likera od maraške (prunus cerasus) - kiseloj trešnji koja raste na dalmatinskoj obali južno od Zadra. Likeri od maraške su se spravljali u samostanima još u srednjem vijeku, pod nazivom “Rosolio maraschino”. Na inicijativu supruge Girolamo je utemeljio destileriju za proizvodnju Liquore Maraschino. Predstavnik treće generacije obitelji Luxardo Michelangelo Luxardo 1918.godine pokrenuo je proizvodni pogon u Sv. Filipu i Jakovu, koji je radio do 1944. godine a u kojem je radilo 30-ak mještana.

Razlog otvaranja novog pogona je bio proširenje tržišta na novonastalu državu SHS, ali i poslovno prijateljstvo s obitelji Borelli koji su mu unajmili prostor za proizvodnju likera. Dugo se u Sv. Filipu i Jakovu nakon prestanka rada, taj prostor zvao Fabrica. Također, u današnjoj ulici Kuntrata postojao je i jedan dućan Luxardo u kojem su se u to vrijeme prodavali likeri.

U samom centru mjesta na trgu „Na vr'sela“ u Sv. Filipu i Jakovu tako su se u jednoj posebnoj rustikalnoj scenografiji kroz izložbu starih fotografija koja se provlačila i kroz ulicu „Kuntrata“ i „Iza sela“, uključivali mještani i turisti u priču o maraški.

Prezentirali su se razni alati koji su se nekad koristili u berbi maraške, a posjetiteljima i turistima nudila se maraška kao voće te proizvodi od maraške na posebno dekoriranim štandovima. U suradnji s OPG-ovima organizirana je i degustacija kolača, likera i raznih proizvoda od maraške.

Dio pripreme išao je „uživo“ (priprema nekih jednostavnih kolača i sl. npr. stavljanja friških marašaka u staklenke, dodavanja cukra….i dr.) tako da je to bila i prezentacija i predstava, a animirali su se i uključivali turisti u pripremu, te tako postali aktivni sudionici.


Uz sudionike izlagače, moglo se vidjeti kako se radi na lončarskom kolu, kako se pletu boce za likere, a u programu su sudjelovali i članovi AKD „Kuntrata „ Sv.Filip i Jakov, KUD-a „Zadarski tanac“ Zadar i Puhački orkestar Pirovac.


Sudionici:

„Maraska“d.d. Zadar, OPG „CD Raspović“ Zadar, OPG „Novaković“ Posedarje, Sirana Gligora Kolan, Benediktinke sv. Marije Zadar, „Vina i likeri Fiolić“ Zadar, OPG „Babac-Damjanić“ Vrsi, Boška Kadija – Sv.Filip i Jakov, Obrt „Nada“ Jastrebarsko, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna - Matea Radović Zadar, Pletarstvo „Božanović“ Petrinja, AKD „Kuntrata“ Sv.Filip i Jakov, KUD „Zadarski tanac“ Zadar, Puhački orkestar Pirovac