Do kraja svibnja stanari će useliti u 24 stana poticajne stanogradnje

Objavljeno: 29.03.2023

Na predjelu Rabatin, neposredno uz osnovnu školu, a u cilju zbrinjavanja građana, poboljšanja kvalitete stanovanja i demografske obnove, temeljni kamen za četiri zgrade postavljen je u rujnu 2021., a projekt nije zaustavljen ni uslijed višestrukog povećanja cijena građevinog materijala.

Četiri zgrade s ukupno 24 stana poticajne stanogrdanje u Općini Sv. Filip i Jakov uskoro će dočekati svoje stanare. Zgrade su gotove, trenutno se uređuje okoliš, a prema ugovoru s APN-om, stanari bi se trebali useliti do kraja svibnja ove godine.

Velik je ovo projekt za ovaku malu Općinu od 4.500 stanovnika, a čija je realizacija pred samim krajom. Na to je ponosan i načelnik, Zoran Pelicarić.

– Da smo izgradili još toliko zgrada i stanova, sve bi se popunilo, koliko je bilo interesa, kazao je načelnik.

Na predjelu Rabatin, neposredno uz osnovnu školu, a u cilju zbrinjavanja građana, poboljšanja kvalitete stanovanja i demografske obnove, temeljni kamen za četiri zgrade postavljen je u rujnu 2021., a projekt nije zaustavljen ni uslijed višestrukog povećanja cijena građevinog materijala.

A zbog čega su se u ovako maloj Općini odlučili za ovaj veliki pothvat?


Kašnjenje radova

– Nekretnine, zemljišta u Dalmaciji su jako skupi. Mladim ljudima, s prosječnim primanjima, pa čak i s većim plaćama je teško, nemoguće kupiti vlastitu nekretninu. Moj tim i ja smo vidjeli kako dosta mladih u našoj Općini nema mogućnost kupnje vlastite nekretnine i krenuli smo rješavati ovu problematiku, prisjetio se početka ove lijep priče načelnik Pelicarić.

Kockice su se posložile, nije izostala pomoć države, kao ni APN-a, zbog čega su iskoristili dobru priliku. U suradnji s Vladom i Ministarstvom državne imovine dobili su četiri hektara građevinskog zemljišta vrijednog 36 milijuna kuna za stambenu izgradnju i APN-om te Općinom iz čijeg je proračuna plaćena sva potrebna projektna dokumentacija, infrastruktura, pristupne ceste, priključci za kanalizaciju, vodu, struju pa će budući stanari metar četvorni plaćati 1.350 eura.

Daleko je to ispod trenutne tržišne cijene koja, kako kaže Pelicarić, trenutno u Filip i Jakovu iznosi oko 3.000 eura.

– Iz proračuna Općine po stanu je potrošeno 25 tisuća eura, dodaje načelnik i navodi da se na natječaj javilo 70 njih i da su svi stanovi planuli odmah.

Iako je rok za dovršetak stanova bio 500 dana, radovi će kasniti oko mjesec dana, što nije previše. Realno, uređenje okoliša očekuje se do travnja, a nakon toga treba čekati uporabnu dozvolu i tehnički pregled. Pelicarić navodi da mu je iznimno drago što je investitor stabilan i što je ovaj projekt priveo kraju unatoč velikom rastu cijena građevinog materijala prije nekoliko mjeseci.

– Drago mi je da radovi nisu stali, da je projekt išao dalje. S veseljem pozdravljam sve koji su omogućili realizaciju ove lijepe priče o poticajnoj stanogradnji u Sv. Filipu i Jakovu. Veseli me što smo dobili priliku za izgradnju stanova za mlade, kazao je načelnik, izrazivši nadu da ovaj pozitivni primjer slijede i ostale općine, posebno u Dalmaciji gdje su cijene nekretnina daleko veće u odnosu na unutrašnjost.

Mjesta u vrtiću

Izgrađeni stanovi različitih su kvadratura, od jednosobnih do trosobnih, a mislilo se i na invalide pa su dva stana u prizemlju napravljena isključivo i za osobe s invaliditetom.

Na predjelu Rabatin nakon izgradnje POS-ovih stanova zaokružit će se jedna lijepa priča koja bi trebala poboljšati kvalitetu života tamošnjih stanovnika. Naime, uz osnovnu školu, Općina ima u planu izgradnju novog dječjeg vrtića, Doma za stare i nemoćne pa je ova mikrolokacija s koje puca pogled na more i otoke, ocijenjena idealnom.

– Mi zasad nemamo djece koja su na listi čekanja za vrtić, a na 4.500 stanovnika imamo 203 djece. Međutim, za budućnost moramo stvoriti preduvjete za nova mjesta u vrtićima i to planiramo učiniti, najavio je načelnik.

Ima li namjeru do kraja svog mandata načelnik Pelicarić upustiti se u novi, sličan projekt?

– Vidjeli smo da je ovo jedna lijepa priča, nije bilo, srećom, loših stvari i sada smo pri kraju. Možda će buduće generacije raditi slično. Imamo mi još planova, u nekim smo razgovorima, ali još je rano govoriti o budućim projektima, zaključuje Zoran Pelicarić.

Izvor: Zadarski list