Dječji vrtić u Raštanima Gornjim već peti vrtić na području općine Sv. Filip i Jakov

Objavljeno: 11.11.2021

Na području općine sv. Filip i Jakov trenutačno je u fazi provedbe i planiranja nekoliko projekata, o kojima smo porazgovarali s načelnikom Općine Zoranom Pelicarićem.


Jedan od tih projekata je i uređenje vrtića u Raštanima Gornjim. Realizacijom projekta izgradnje dječjeg vrtića stvorit će se infrastrukturni preduvjeti za znatno kvalitetnije izvođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja na području općine i u širem ruralnom području. U tom objektu nalazit će se sva potrebna oprema za jednu odgojnu skupinu za djecu od 3 - 7 godina, sa svim popratnim prostorijama i opremom. Sukladno interesima roditelja bit će moguće organizirati poludnevni i 10-satni program, kao i program predškole za djecu u godini prije polaska u osnovnu školu.

Vrtić u Raštanima Gornjim

- Za uređenje vrtića u Raštanima Gornjim prvotno smo odlučili sami pronaći financijska sredstva, budući da nam dokumenti za EU sredstva nisu odobreni jer je objekt legaliziran kao poslovni prostor, a ne kao vrtić. Kada je projekt već bio u fazi opremanja prostora, uvažena nam je žalba koju smo podnijeli i na kraju smo ipak dobili EU sredstva za opremanje i to u iznosu većem nego prvotnih 130 tisuća kuna kojih smo planirali izdvojiti. Sada nam je na raspolaganju 240 tisuća kuna za uređenje vrtića, objasnio je Pelicarić i dodao kako će vrtić imati jednu grupu, a planira se i zapošljavanje novih djelatnika.
- Za zadarsko zaleđe takav je vrtić jako važan jer dio našeg stanovništva na posao gravitira prema Zadru ili Biogradu na Moru. Mogućnost da svoju djecu tijekom dana mogu ostaviti na sigurnom mjestu, gdje će se za njih brinuti obrazovano osoblje, od velike je važnosti za našu općinu kojoj je cilj zadržati što više obitelji. LAG Laura puno nam je pomogla u rješavanju problema i u realizaciji projekta. U tijeku je novi postupak nabave vrtićke opreme. S ovim ćemo vrtićem na području općine imati pet vrtića, za koje nema liste čekanja za upis, objasnio je načelnik Sv. Filipa i Jakova, te za ovu srijedu najavio javno izlaganje o izmjenama i dopunama UPU–a Rabatin 2.

Infrastrukturni projekti

Stambena zona Rabatin u Sv. Filip i Jakovu površine 40 tisuća metara četvornih nalazi se iznad općinskog središta, na području na kojem je i osnovna škola, koja je nedavno spojena na kanalizacijsku mrežu, što je koštalo 450 tisuća kuna.
- Trošak je ravnomjerno podijeljen između Općine i Županije. U sklopu projekta Rabatin 2 planirana je gradnja doma za starije i nemoćne, novog vatrogasnog doma, novog dječjeg vrtića i općinske zgrade te mješovite zone. Za neke od tih projekata već je pokrenuta izrada idejnih rješenja, naglašava Pelicarić.

- Rabatin 2 je zapravo nastavak priče o izgradnji 24 POS–ova stana za čiju je izgradnju Općina Sv. Filip i Jakov ishodila četiri građevinske dozvole istočno od osnovne škole, a Općina je platila i svu projektnu dokumentaciju za izgradnju ovih stanova. Za izgradnju novog vatrogasnog doma već postoji idejni nacrt, no pozornost smo u ovom trenu prebacili na projekt izgradnje doma za starije i nemoćne koji će imati kapaciteta za oko 100 osoba i koji će se dijelom financirati iz EU sredstava, kazao je prvi čovjek Općine koji je ponosan na činjenicu da je na razini općine primjetan porast stanovništva.
- Taj porast nije posljedica demografskog oporavka, već jačeg doseljavanja iz raznih dijelova zemlje, pa čak i iz inozemstva. Zadovoljni smo i turističkom sezonom koja je ove godine prošla vrlo dobro. Od početka smo godine ostvarili oko 460 tisuća noćenja, dok smo u 2019. godini ostvarili oko 560 tisuća. No prema informacijama kojima raspolažem, potrošnja u ovoj godini veća je nego 2019. godine, što nas iznimno veseli jer je dokaz bolje i unaprijeđene kvalitete turističke ponude, kazao je Pelicarić, te se za kraj osvrnuo na skori početak projekta ugradnje optičke mreže na području četiri zadarske općine.
- Projekt izgradnje svjetlovodne (optičke) mreže do kućanstava, poslovnih i javnih objekata u tzv. bijelim područjima u općinama Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja također će povećati standard života, naročito u selima u zaobalju. Vrijednost projekta, čiji je nositelj Općina Sukošan je 51.257.449,78 kuna i sufinancira se bespovratnim sredstvima iz EU fondova, zaključio je Pelicarić dodajući kako je završetak projekta planiran do kraja 2023. godine.

Izvor:Zadarski list