Deseta po redu i jubilarna manifestacija "Osluhni nutarnje zvono"

Objavljeno: 01.01.2019

Kulturno-umjetničko društvo Sv. Roko iz Sv. Filipa i Jakova i razni prijatelji svojim nastupom i organizacijom su još jedanput na najbolji mogući način pokazali svu vrijednost i bogatstvo hrvatske nematerijalne baštine

U organizaciji KUD-a Sveti Roko iz Sv. Filip i Jakova i Općine Sv. Filip i Jakov održan je jubilarni Božićno-novogodišnji koncert "Osluhni nutarnje zvono" "Deset godina plesa, pjesme, putovanja, ali i izbivanja iz kuće, odricanja, znoja...ponekad i suza, žuljeva .... sve su to trenutci koji se nikada ne zaboravljaju. Kada nedostaje zajedništva, kada se ljudi sve više otuđuju i kada se gube lokalne vrijednosti, zaboravljaju običaji, gubi dijalekt, Kulturno-umjetničko društvo ima veliki značaj za malu lokalnu zajednicu i očuvanje njezinog identiteta", rekla je odmah na početku voditeljica programa Branka Pelicarić.

Manifestacija "Osluhni nutarnje zvono" itekako već deset godina na najbolji mogući način marljivo predstavlja i vrača u život te tradicionalne vrijednosti i običaje, a njenog organizatora, Kulturno umjetničko društvo Sv. Roko, vrijedi iznova predstaviti svakom prigodom. Već samo ime ovog društva spomenik je i Sveti libar “utisnut u vrime jezikon baštinske pisme koja moli, ljubi, slavi, tuguje, prašta , a koja je i bodulska i gradska i vlaška iz drevnih običajnika crpi lipotu i sklad kako nam donosi Pripovidi o Dalmaciji“. U Udruzi pjevaju i plešu pituri i meštri, mornari i vinari, ribari i težaci, fužbaleri, profešuri, študenti i penšjunati, doturi, oriđinali... i tako s plesom i pismon koja zvoni, šumi, struji, miruje, zuji, kapje razvijaju kreativnost i njeguju svoje običaje i tradiciju, kroz pismu i domaću rič s područja Sv. Filip i Jakova. Kud Sv Roko organizator je i nekoliko ključnih tradicionalnih manifestacija u sezoni i van turističke špice. Za vrijeme sezone tu je "Brodom po Pašmanskom kanalu" – uz moto povežimo otok i obalu a zatim i "Đir na tovaru oko sela“ Povodom blagdana i fešte tu je i manifestacija naziva "Do budućnosti tragovima vlastite prošlosti“. Ove godine ta je manifestacija dobila veliki značaj. Održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH gosp. Kolinde Grabar Kitarović i uz suport Ministarstva kulture, Ministarstva europskih i vanjskih poslova, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice, Županije zadarske i Općine Sv. Filip i Jakov, ova manifestacija je bila prvi susret Hrvata izvan domovine iz deset europskih zemalja gdje Hrvati žive kao nacionalna manjina, a u Sv. Filipu i Jakovu su bili prisutni predstavnici Hrvata iz 10 europskih zemalja. Koliko novih prijateljstava kontakata i međudržavne suradnje je KUD Sv. Roko ostvario u proteklih deset godina nemoguće bi bilo nabrojati. U očuvanju tradicijske kulture, KUD “Sv. Roko“ prepoznaje i Europa jer bit folklora nije natjecateljski tip već zajedništvo, druženje, međusobno razumijevanje, susretanje i suradnja.

Nakon uvodnog govora predsjednika i pokretača KUD-a Sv. Roko Ive Lantane, u ime iseljenje Hrvatske i svih Kulturno-umjetničkih društava sve prisutne su pozdravili i članovi KUD-a iz Rumunjske, a program ove kulturno-zabavne manifestacije je zatim započeo nastupom pomlatka KUD-a “Sv. Roko“ koji su izveli prigodni program "Božićni običaji“ pod vodstvom prof. Petra Prosenice. U proteklim godinama Udruga stalno širi svoju djelatnost, osniva nove sekcije i priprema sve zahtjevnije programe pa tako u KUD-u djeluju folklorna koju čine: starija skupina, srednja skupina i mlađa skupina, mandolinski sastav i dramska sekcija. KUD broji 130 članova a od toga je 40 odraslih i 30 mladih koji aktivno sudjeluju u Folklornoj sekciji, a ista koristi izvornu nošnju s kraja 19-tog i početka 20-tog stoljeća. Nakon samostalnog nastupa pomlatka Božićnu pjesmu "Hajmo braćo“ izveli su zajedno podmladak i odrasli članovi. Na pozornicu se zatim popeo i prijateljski KUD "Ante Zaninović" koji djeluje u nekoliko sekcija; mali folklor, starija dječja grupa, prva ansambl, veterani, škola mandoline i mandolinsko – tamburaški orkestar. Brojnost i marljivi rad rezultirao je izuzetnim uspjesima a ovaj put su se predstavili Dubrovačkom kontradancom, a nakon toga i Vrličkim kolom.

Program se nastavio seniorskim sastavom KUD-a Sv. Roko koji se predstavio sa Dubrovačkom koledom i Kaštelanskom četvorkom, a zatim i pjesmama "Ti gariful ki san brala" i "Lipe jesu". Svečanu obljetnica deset godina rada i djelovanja Kulturno-umjetničkog društva Sv.Roko, privela se kraju na najbolji mogući način nastupom dive Zorice Konđe i Joška Banova koji su u izvedbi autorskih pjesama i obradama dalmatinskih klasika sve nazočne oduševili.